teretni prijevoznik

Gredelj isporučio prvu od 18 lokomotiva za slovačku tvrtku ZSSK Cargo

31.08.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Tvornica željezničkih vozila Gredelj, član slovačke grupe Tatravagonka, isporučila je prvu od 18 moderniziranih lokomotiva za slovačkog državnog teretnog prijevoznika ZSSK Cargo, priopćeno je u četvrtak iz te kompanije.

TŽV Gredelj u suradnji s češkom tvrtkom CZ Loko potpisao je, naime, ugovor za modernizaciju 18 lokomotiva starije serije 742 u moderne lokomotive EffiShunter 1000M za slovačkog državnog teretnog prijevoznika ZSSK Cargo u ukupnoj vrijednosti od oko 20 milijuna eura.

Ugovor uključuje mogućnost modernizacije još 20 lokomotiva.

Riječ je o složenoj i opsežnoj modernizaciji lokomotive 742, gdje će izvorni dijelovi ostati samo okvir okretnih postolja i glavni okvir. Međutim, navedeni dijelovi također prolaze kroz značajnu modernizaciju i mnoge preinake.

U pogonu Tvornice željezničkih vozila Gredelj u Zagrebu moderniziran je glavni okvir, izrađeni su i ugrađeni svi elektro i zračni sustavi, te je provedena završna montaža i ispitivanja lokomotive.

Tvrtka CZ Loko u Jihlavi modernizirala je, pak, okretna postolja i vučne motore, te je osigurala izradu modernizacijskog paketa za spomenutu lokomotivu.

„Uspješan dovršetak prve lokomotive iz projekta obnove i modernizacije ukupno 18 lokomotiva iznova potvrđuje visoku razinu stručnosti i sposobnosti Gredeljevih radnika te opravdava ukazano povjerenje naših kupaca. Nadamo se i priželjkujemo nove projekte u Gredelju“, poručio je u priopćenju Michal Sykora, generalni direktor Gredelja.