preispituju se razlike

Kina gubi svoju titulu 'svjetske tvornice', a ovo je pet novih top lokacija

27.12.2022 u 21:28

Bionic
Reading

Uspon Kine kao svjetske tvornice protezao se tijekom četiri desetljeća i uveo eru globalizacije i integriranih lanaca opskrbe. No, ta se fasada počela raspadati oko 2018., nakon što je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump pokrenuo trgovinski rat protiv istočnoazijskog giganta. To je, zauzvrat, potaknulo ulagače da preispitaju svoje geopolitičke rizike

Dok su neki ulagači premjestili svoje dijelove proizvodnih pogona iz Kine u vrijeme Donalda Trumpa, zapravo je pandemija i kineska nulta stopa COVID-a potaknula važnost da se ne ovisi o jednoj zemlji za proizvodne potrebe, piše Business Insider.

'Geopolitičke napetosti same po sebi nisu rezultirale onom razinom prestrojavanja opskrbnih lanaca, ali covid je zasigurno ulio dodatno gorivo u vatru', rekao je Ashutosh Sharma iz tvrtke za istraživanje tržišta Forrester za Insider, ranije u prosincu.

A posljedice trgovinskog rata se i dalje osjećaju.

Predsjednik Joe Biden nije zaustavio povećanje carina koje je Trump uveo Kini, zapravo je u listopadu uveo kontrole izvoza brodske opreme u tvornice u kineskom vlasništvu koje proizvode napredne logičke čipove. To je dodatno opteretilo ionako zategnut odnos.

Kako bi se kretale ovom kompliciranom mrežom američko-kineskih trgovinskih tenzija, multinacionalne kompanije više nego ikada traže zaštitu svojih poslovnih rizika.

Evo pet zemalja u koje se sele opskrbni lanci.

Indija

Ogromna zemlja s mladim stanovništvom, Indija je prirodna alternativa Kini kao svjetskoj tvornici.

Posebice, budući bi indijsko stanovništvo trebalo nadmašiti kinesko i postati najmnogoljudnija zemlja svijeta 2023. godine, navelo je UN-ovo Ministarstvo gospodarstva i socijalne skrbi u srpanjskom priopćenju.

Tehnološki div Apple, kao prvo, već je preselio dio svoje proizvodnje iPhone u indijske države Tamil Nadu i Karnatku, a istražuje i premještanje svoje proizvodnje iPada u tu južnoazijsku zemlju. Analitičari JP Morgana očekuju da će Apple premjestiti 5 posto proizvodnje svog iPhonea 14 u Indiju do kraja 2022. godine, napisali su u bilješci iz rujna. Predviđaju da će svaki četvrti iPhone biti proizveden u Indiji do 2025. godine.

Indija ima veliki fond radne snage, dugu povijest proizvodnje i vladinu potporu za poticanje industrije i izvoza. Zbog toga mnogi istražuju je li indijska proizvodnja održiva alternativa Kini, rekla je Julie Gerdeman, izvršna direktorica platforme za upravljanje rizicima lanaca opskrbe Everstream, za Insider.

Međutim, taj potez je lakše reći nego učiniti.

Indijski premijer Modi radi na privlačenju izravnih stranih ulaganja otkako je preuzeo dužnost 2014., šaljući izravna strana ulaganja na rekordnih 83,6 milijardi dolara u posljednjoj fiskalnoj godini, prema podacima vlade.

No, značajne prepreke još uvijek postoje, iako indijska vlada potiče privlačnost stranih ulagača, još uvijek je teže poslovati u toj zemlji nego u Kini, djelomično zbog birokracije i više dionika koji produljuju donošenje odluka.

Vijetnam

Kao komunistička zemlja, Vijetnam također prolazi kroz brze gospodarske reforme od 1986.

Reforme su dale rezultate preobražavajući Vijetnam iz 'jedne od svjetski najsiromašnijih nacija do gospodarstva sa srednjim dohotkom u jednoj generaciji', objavila je Svjetska banka u studenom 2022.

Vijetnam je privukao više od 31,15 milijardi dolara obećanja o izravnim stranim ulaganjima, više od 9 posto nego prošle godine, prema državnom ministru planiranja i ulaganja. Oko 60 posto investicija odlazi u proizvodni i prerađivački sektor.

Ključne prednosti Vijetnama su u proizvodnji odjeće, obuće te elektronike i električnih uređaja.

Osim Indije, tehnološki div Apple već je preselio neke dijelove proizvodnje iPhonea u Vijetnam, a slično bi se trebalo dogoditi i s MacBookom.

Ostale kompanije koje su prebacile svoje proizvodne linije iz Kine u Vijetnam uključuju Nike, Adidas i Samsung.

Tajland

Kao druga najveća ekonomija istočne Azije, Tajland je proizvodno središte za autodijelove, vozila i elektroniku multinacionalnih kompanija poput Sonya i Sharpa,

Sony je 2019. najavio da zatvara svoju tvornicu pametnih telefona u Pekingu 2019. kako bi smanjio troškove i preselio dio proizvodnje na Tajland. Sharp je iste godine rekao kako seli dijelove proizvodnje svojih printera na Tajland zbog američko-kineskog trgovinskog rata.

Čak i tvrtke sa sjedištem u Kini dijelove svojih opskrbnih lanaca premještaju na Tajland. Tvrtka koja proizvodi solarne panele poput JinkoSolara sa sjedištem u Šangaju seli svoju proizvodnju u jugoistočnu Aziju kako bi iskoristila prednosti nižih troškova i izbjegla geopolitičke napetosti, izvijestio je South China Morning Post u srpnju 2022.

'To je više strategija za dobivanje pristupa tržištima', izjavio je Zhuang Yan, predsjednik Canadian Solara, na industrijskom događanju u srpnju, izvijestio je SCMP.

Izravna strana ulaganja porasla su trostruko na 455,3 milijarde tajlandskih bahta ili 13,1 milijun dolara, u razdoblju od 2020. do 2021., objavio je tajlandski Odbor za investicije u veljači ove godine.

Bangladeš

Čak i prije nego je pandemija osakatila kineski proizvodni sektor, Bangladeš je bio zvijezda u usponu u sektoru proizvodnje odjeće.

Razlika u troškovima je velika, prosječna mjesečna plaća radnika u Bangladešu je 120 dolara ili manje od jedne petine 670 dolara koje radnik ponese kući u južnokineskom proizvodnom čvorištu Guangzhou, rekao je za Insider Mostafiz Uddin, vlasnik bangladeškog proizvođača odjeće Denim Expert.

'Štoviše, rastući materijalni troškovi prisiljavaju tvrtke za odjeću da traže alternativne destinacije poput Bangladeša gdje su im proizvodne cijene relativno niske', rekao je Uddin.

Unatoč urušavanju zgrada visokog profila koje su ubile najmanje 1132 ljudi u travnju 2013. i narušile ugled bangladeške sigurnosti na radu, njihova industrija proizvodnje odjeće ključni stup bangladeške ekonomije, čineći gotovo 85 posto pošiljaka ili preko 42 milijarde dolara izvoza zemlje u 2021. Zemlja je također drugi svjetski najveći izvoznik odjeće, nakon Kine.

Bangladeš sada radi na privlačenju investitora izvan odjevnog sektora, uključujući farmaceutsku industriju i poljoprivrednu preradu.

Malezija

Malezija posljednjih nekoliko godina 'mjerka' prilike koje se ukazuju seljenjem proizvodnje iz Kine.

Ostvarila je već određeni napredak prvukavši najmanje 32 projekta koja su preseljena iz Kine u Maleziju, priopćila je malezijska Uprava za razvoj ulaganja u srpnju 2020. Tijelo nije navelo konkretne pojedinosti o projektima ili kompanijama koje su se preselile.

Međutim, čak i prije pandemije, tehnološka ulaganja u Maleziju su rasla zbog nižih troškova rada i američko-kineskih trgovinskih napetosti. Glavni poslovi u posljednjih nekoliko godina uključivali su 339 milijuna dolara ulaganja američkog diva čipova Micron tijekom pet godina počevši od 2018.

Priljevi izravnih stranih ulaganja u Maleziju dosegnuli su najvišu petogodišnju razinu od 48,1 milijardi dolara u 2021. godini, a glavni doprinos bio je proizvodnja elektronike i vozila, prema službenim vladinim informacijama.