NOURIEL ROUBINI

'Grčku može spasiti samo hitni reprogram duga '

Grčka kriza

Grčka kriza

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Grčka je suočena s krizom insolventnosti, a reprogramiranje njezinog javnog duga je nužno kako bi ta zemlja izbjegla bankrot

To je poruka poznatog američkog ekonomista Nouriela Roubinija koji se u autorskom članku objavljenom u Financial Timesu bavi problemima prezadužene članice Europske unije. "Vrijeme je da shvatimo da Grčku ne pogađa samo kriza likvidnosti, već je suočena i s krizom insolventnosti", piše Roubini i dodaje da zajam EU-a i MMF-a samo odgađa neizbježan trenutak u kojem će grčka vlada morati priznati da ne može vraćati dugove.

Roubini situaciju u Grčkoj uspoređuje s onom u Argentini između 1998. i 2001. godine. "Argentinski proračunski deficit iznosio je 3 posto BDP-a, dok je grčki na razini od 13,6 posto. Javni dug južnoameričke zemlje je iznosio 50 posto BDP-a, grčki već iznosi 115 posto i raste. Ako je Argentina tada bila insolventna, Grčka je insolventnija dva ili tri puta više", smatra ekonomist koji je predvidio najnoviju globalnu ekonomsku krizu.

Isto tako, Roubini piše da su krize u Argentini i Rusiji 1998. godine pokazale da potpora MMF-a ne znači da ćete izbjeći bankrot. "Zapravo, to može izazvati veću štetu državi i njezinim kreditorima kada dužnik dođe u stanje insolventnosti". Zato, Roubini predlaže da Grčka, kao što su to u prošlosti uspješno učinile zemlje poput Pakistana, Ukrajine i Urugvaja, smjesta reprogramira svoj javni dug.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi