KRPANJE RUPA

Grčka vlada prodaje DT-u 10 posto udjela u OTE-u

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 06.06.2011 16:18
  • Objavljeno 06.06.2011 u 16:14
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Grčka vlada u ponedjeljak je dogovorila prodaju 10-postotnog udjela u tamošnjem telekom operateru Hellenic Telecom (OTE) njemačkom telekom operateru Deutsche Telekomu (DT), u nastojanju da ubrza proces privatizacije radi lakše otplate golemih dugova

Grčka vlada iskoristila je 'put opciju' za prodaju 10 posto udjela u OTE-u za iznos od oko 400 milijuna eura, objavio je danas DT u podnesenom izvješću regulatornim vlastima.

Nakon što se prenesu te dionice u sklopu 'put opcije', grčka vlada će držati udjel od 10 posto plus jedan glas u OTE-u, a DT 40 posto plus jedan glas.

DT je utrošio 3,8 milijardi eura od 2008. da bi stekao 30-postotni udjel u tom najvećem telekom operateru jugoistočne Europe i time ojačao svoje uporište u Grčkoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i Albaniji.

Po sporazumu, grčka vlada ima 'put opciju' do kraja ove godine za prodaju 10 posto udjela DT-u, koji već drži 30 posto udjela u grčkoj kompaniji.

Do današnjeg dogovora, Grčka je imala 20 posto udjela u OTE-u, dok je DT imao udjel od 30 posto. Preostalih 50 posto drže međunarodni i grčki institucionalni dioničari.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!