NAJNIŽI REJTING NA SVIJETU

Grčka proglašena najgorom od najgorih

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 14.06.2011 15:01
  • Objavljeno 14.06.2011 u 14:55
grčka atena antika

grčka atena antika

Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Jonathan Hayward/Press Association/PIXSELL

Grčka je po ocjeni agencije za izdavanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's zemlja s najnižim rejtingom u svijetu, nakon najnovijeg oštrog sniženja

Grčka sada ima niži kreditni rejting od zemalja poput Pakistana i Ekvadora, koje nemaju pristup međunarodnim tržištima od bankrota u 2009. Trošak osiguranja grčkog duga sada je gotovo dvostruko veći od cijene osiguranja pakistanskih državnih obveznica.

Najnoviji potez S&P-a novi je u nizu udaraca grčkoj socijalističkoj vladi, koja nastoji progurati nepopularne mjere štednje kroz parlament kako bi osigurala financiranje u sklopu postojećeg, 110 milijardi eura vrijednog paketa pomoći od triju institucija, Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske središnje banke (ECB).

Samo godinu dana od dogovora o tom paketu takozvana 'trojka' već užurbano radi na uspostavi novog paketa pomoći, čija se vrijednost procjenjuje na oko 120 milijardi eura. Neke europske zemlje protive se tome, uključujući Njemačku, koja ne želi više davati novac Grčkoj ako će sav teret snositi porezni obveznici, već želi da se uključe i privatni kreditori.

U S&P-u smatraju da će europski političari vrlo vjerojatno nametnuti restrukturiranje grčkog duga, bilo u vidu zamjene obveznica, bilo u vidu produljenja roka dospijeća grčkih obveznica, kako bi privatni vlasnici grčkih obveznica podnijeli dio rizika.

Agencija je u ponedjeljak snizila rejting za dugoročno zaduživanje Grčke za tri stupnja, s razine 'B' na 'CCC', što je četiri razine iznad bankrota. Potvrđen joj je istodobno rejting za kratkoročno zaduživanje na razini 'C' i svi rejtinzi su uklonjeni s liste za razmatranje.

U S&P-u su također upozorili da bi svaki pokušaj restrukturiranja grčka duga bio ocijenjen kao nemogućnost te članice eurozone da podmiruje svoje dugove. "Naše je stajalište da će sve takve transakcije vjerojatno biti uz manje povoljne uvjete nego da dug bude refinanciran, što mi uzvratno smatramo de facto bankrotom prema standardima S&P-a", kaže se u priopćenju.

Prognoza za rejting dugoročnog zaduživanja ostaje negativna, kažu u agenciji, što je znak da je novo snižavanje rejtinga moguće kroz 12 do 18 mjeseci. Najavljuju i moguće smanjenje rejtinga četiriju grčkih banaka, National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank i Piraeus Bank, čiji je rejting trenutno 'B'.

Grčki rejting tako je sada za jedan stupanj ispod rejtinga 'Caa1' agencije Moody's, dok agencija Fitch rangira Grčku u 'B-plus'. Time je Grčka najlošije rangirana zemlja u S&P-ovim rejtinzima.

U Grčkoj se pak žale da je novi potez S&P-a zanemario odlučnost vlade u Ateni da provede oštre fiskalne mjere kako bi sredila stanje državnih financija i ostala članicom 17-člane eurozone.

'Ta odluka također zanemaruje mjere koja vlada poduzima kako bi spriječila probleme s ispunjenjem ugovornih obveza, kao i volju grčkih građana da planiraju budućnost u sklopu eurozone', stoji u priopćenju grčkog ministarstva financija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi