DOING BUSINESS

Grčić: Sada smo 65. na ljestvici, što i ne izgleda tako loše

29.10.2014 u 10:35

Bionic
Reading

Pozitivan pomak Hrvatske na ovogodišnjoj listi lakoće poslovanja Svjetske banke 'Doing Business 2015' za potpredsjednika Vlade Branka Grčića rezultat je napora Vlade poduzetih prije svega u području uknjižbe vlasništva, izdavanju građevinskih dozvola, prekograničnom trgovanju i zaštiti ulagača

'Svakako je to dobra vijest', ocijenio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka i EU fondova Branko Grčić u današnjoj emisiji Hrvatskoj radija 'A sada Vlada'.

Istaknuo je i da je došlo do promjene metodologije, pa se sada pozicija Hrvatske mjeri s najboljima. 'Sada smo u prvoj trećini od ukupnog broja zemalja od 189 po lakoći poslovanja u svijetu, što ne izgleda tako loše', rekao je Grčić.

U srijedu je Svjetska banka objavila izvješće 'Doing Business 2015', koje prati napore država na jačanju pravnih institucija te smanjenju složenosti i troškova regulatornih procesa. U tom izvješću, u kojem se analiziraju propisi koji se primjenjuju na tvrtke u 10 područja poslovne regulative, Hrvatska je ove godine zauzela 65. mjesto, što znači da je napredovala za dva mjesta u odnosu na izmijenjeni lanjski plasman po novoj metodologiji. Prije te izmjene i uvođenja nove metodologije Hrvatska je u izvješću 'Doing Business 2014' bila na 89. mjestu.

Izvješće obuhvaća razdoblje od 1. lipnja 2013. do 1. lipnja 2014. godine i u Svjetskoj banci ističu da je sastavljeno uz primjenu nove metodologije, zbog čega je prošlogodišnji plasman Hrvatske izmijenjen s 89. na 67. mjesto.

'To su stvari koje su već poznate javnosti – dakle riječ je o napretku prije svega u uknjižbi vlasništva, izdavanju građevinskih dozvola, zatim tzv. prekograničnom trgovanju, i ono što je vrlo važno, zaštiti ulagača, što je dobra poruka investitorima, posebno malim dioničarima. I ono što je specifičnost Hrvatske u odnosu na druge zemlje jest da smo kroz proces predstečajnih nagodbi bitno unaprijedili i rješavanje nelikvidnosti u poduzećima u poteškoćama i na taj način im zapravo dali novu priliku', istaknuo je Grčić.