SKROMNI MINISTAR

Grčić: Odradili smo maestralan posao!

16.12.2014 u 15:55

Bionic
Reading

Hrvatska je odradila maestralan posao u privlačenju novca Europske unije, po čemu je bolja od dobrog dijela članica EU, istaknuo je u utorak potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić tijekom zagrebačkog roadshowa pod nazivom Operativni program 'Regionalna konkurentnost 2007.- 2013.', koji je obuhvatio neke od najuspješnijih u privlačenju EU novca, poput Tim kabela i Instituta Ruđer Bošković

'U ovom je trenutku ugovoreno 75 posto dostupnog novca, a nakon iznimno vrijednog projekta željezničke pruge Dugo Selo - Križevci bit ćemo na 90 posto ugovorenosti dostupnih sredstava, odnosno na 920 milijuna eura. To je maestralan posao, no provedbu tek treba odraditi, a provedba svakog projekta traje nekoliko godina. Činjenica je zato, kada je riječ o realizaciji, da smo tek na 40 posto. No, uvijek treba odvojiti fazu realizacije od provedbe', kazao je Grčić.

Dolaskom u Vladu, navodi Grčić, zatekli smo projekata za 250 milijuna eura, dok danas svota dogovorenih projekata iznosi 920 milijuna eura. Trenutno je po županijama realizirano ili dogovoreno tisuću projekata, što je po njegovoj ocjeni ogroman broj.

Budući da se korisnici fondova najčešće žale na preveliku papirologiju, Grčić odgovara da je 'nažalost cijeli projekt birokratiziran, ali to je Europska unija, riječ je o novcu'. 'To su mjere predostožnosti i to treba uvažavati', rekao je.

Neka su ministarstva iznimno uspješna u privlačenju sredstava Europske unije, poput recimo Ministarstva znanosti koje je, kazao je Grčić, iskoristilo sva dostupna sredstva te Ministarstvo poduzetništva i obrta, sa 96 posto iskorištenog novca. "Drugi malo kasne", kaže Grčić.

Pozvao je tvrtke da se i dalje kandidiraju za sredstva Europske unije, jer će uskoro na raspolaganju biti novih 180 milijuna eura, s tim da 70 milijuna eura stiže kao avans do kraja tekuće godine.

'Ako na tih 180 milijuna eura dodamo još 60 do 65 posto vlastitog novca, dolazimo do toga da bi malo i srednje poduzetništvo moglo ostvariti investicije vrijedne 2,5 milijardi kuna', istaknuo je ministar Grčić.

Pozitivna iskustva Ruđera i Tim kabela

Tijekom panel rasprave na Institutu Ruđer Bošković svi su se poduzetnici žalili na preveliku birokratizaciju. S druge strane, da se upornost nagrađuje čulo se od Tome Antičića, ravnatelja Instituta, koji je dosad privukao rekordnih 11 milijuna eura. U planu im je, i to relativno kratkoročnom, privući još najmanje deset milijuna eura, rekao je Antičić.

'Europska unija je prepoznala važnost Instituta Ruđer Bošković, pa je jedan naš projekt ušao u operativni program EU-a za Hrvatsku', naveo je Antičić.

Ruđer bi se, kaže, i novcima Europske unije u budućnosti mogao preporoditi, ali i jednim dijelom pokrenuti hrvatsko gospodarstvo. Prvenstveno misli na razvoj područja naprednih materijala, gdje mogu biti jedan od ključnih igrača na svjetskoj sceni, zatim na područje biotehnologije, ICT-a i slično.

S druge strane, tvrtka Tim Kabel bespovratnim sredstvima Europske unije uspjela je, nakon brojnih peripetija, čak i sudskih procesa sa konzultantima, kupiti stroj vrijedan 299 tisuća eura, s tim da su bespovratna sredstva EU-a iznosila 172 tisuće eura, naveo je direktor te tvrtke Ivan Topčić.

Radojka Tomašević, voditeljica Službe za informiranje, praćenje i vrednovanje Ministarstva regionalnog razvoja, navela je da je ukupna alokacija za spomenuti Operativni program Regionalne konkurentnosti za razdoblje 2007. – 2013. iznosi 223,62 milijuna eura, do čega će se 187,78 milijuna financirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Tvrdi kako je s fizičkom provedbom do 30. rujna 2014. godine završilo 47 projekata, ukupne vrijednosti 44 milijuna eura, od čega je 34,26 milijuna eura EU doprinosa.