SLOM NEZAVISNIH MEDIJA U SRBIJI

Grci žele B92, a Mišković tjednik Vreme

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ttelevizijska kuća B92, jedna od najgledanijih u Srbiji s nacionalnom licencom, mogla bi promijeniti vlasnika

Zbog pada oglašavanje mediji u Srbiji sve teže funkcioniraju i dolaze pod sve veći utjecaj vlasnika velikih kompanija, što se posredno odražava na kvalitetu informiranja. Beogradski mediji spekuliraju o namjeri grčkog biznismena Minosa Kiryakua da preuzme B92, piše Poslovni dnevnik.

Kiryaku je već vlasnik TV Foxa, koji također ima nacionalnu licencu. Zbog toga formalno ne bi smio ući u vlasničku strukturu B92, ali zato nije nemoguće da kupac zapravo bude neka druga njegova tvrtka. Prema postojećim propisima stranci ne mogu imati većinski udjel u elektronskim medijima. Međutim, ta se zakonska ograničenja 'zaobilaze' tako da se kao vlasnike navodi više ulagača, tako da je teško otkriti tko je stvarni vlasnik neke od televizijskih kuća. Prema napisima u tzv. žutom tisku, Kiryaku namjerava na TV Foxu emitirati uglavnom zabavni sadržaj, dok bi B92 dao prednost informativnom programu. Do prodaje B92 došlo je zbog sve većih gubitaka te kompanije pa bi se dokapitalizacijom od 11 milijuna eura, koje navodno nudi grčki biznismen, 'ispeglao' financijski minus. U B92 već je zastupljen američki kapital, a oko 20 posto vlasništva ima i Slobodan Vučićević, jedan od najpoznatijih srpskih menadžera, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora Droga Kolinske koju je nedavno preuzela Atlantic grupa Emila Tedeschija.

Miroslav Mišković
također širi utjecaj na medije. Dao je kredit od 370.000 eura tvrtki V film, koja je prošle godine spojena s poznatim neovisnim tjednikom Vreme. Uz dnevni list Večernje novosti, gdje zajedno s Milanom Bekom ima većinski udjel, u medijima se tvrdi kako kontrolira i dnevni list Press. Glavni urednik Vremena i jedan od dioničara Dragoljub Žarković tvrdi da kreditom Mišković nije stekao utjecaj na uređivačku politiku. Većina novinara Vremena i dalje njeguje istraživačko novinarstvo i nastoje biti objektivni u prikazivanju stanja u Srbiji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi