domino efekt

Građevinski div na koljenima: Agrokor ih uzdrmao, a novi udarac iz Zagorja bi ih mogao dokrajčiti

  • Autor: Nikola Sučec
  • Zadnja izmjena 19.02.2018 11:29
  • Objavljeno 19.02.2018 u 11:29
Tehnika ima ugovorene poslove s Ikeom, bolnicom Sveti Duh u Zagrebu, Željezarom Sisak i nizom drugih kompanija

Tehnika ima ugovorene poslove s Ikeom, bolnicom Sveti Duh u Zagrebu, Željezarom Sisak i nizom drugih kompanija

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Sušenj

Zbog otpisivanja potraživanja prema Agrokoru građevinska tvrtka Tehnika lani se našla u gubitku od 141 milijun kuna. Taj je zagrebački građevinar u rezervacije bacio 105 milijuna kuna, no tu problemima nije kraj - prošli tjedan Zagorje-Tehnobeton zatražilo je stečaj Tehnike i to zbog neplaćenog duga od 50 milijuna kuna koji se vuče još od izgradnje naselja Jelkovec u Zagrebu

U prošloj godini Tehnika je planirala dobit od 19 milijuna kuna, no zbog otpisa Agrokorovih dugova, manje realizacije i slabe popunjenosti kapaciteta, nižih marži te, kako i sami priznaju, internih slabosti tvrtka se našla u velikom gubitku. 

Bez utjecaja lex Agrokora, ocjenjuju u kompaniji, ostvareni rezultat iz redovnog poslovanja društva za 2017. godinu bio bi znatno bolji od iskazanog, odnosno oko nule. Kompanija je u 2017. godini ostvarila ukupan prihod od gotovo 610 milijuna kuna ili 81,7 milijuna eura, što je 0,71 posto manje od prihoda u 2016. godini.

Upravo kad su u objavi poslovnih rezultata najavili bolje poslovanje u 2018. Zagorje-Tehnobeton blokiralo im je račun iznosom od 50 milijuna kuna. Račun je ubrzo deblokiran. Riječ je o dugu koji je nastao dok se gradilo naselje Jelkovec, u koji je investirao Zagrebački holding, gdje je Tehnika bila glavni izvođač, a Zagorje-Tehnobeton podizvođač.

Uprava Tehnike već se dva puta oglasila na Zagrebačkoj burzi porukom kako je neosnovan zahtjev za stečajem.

'Zagorje-Tehnobeton nije vjerovnik Tehnike jer nema pravomoćno utvrđeno bilo kakvo potraživanje prema toj kompaniji. U tvrtki kažu kako o prijedlogu za pokretanje stečajnog postupa nisu formalno obaviješteni te očekuju da takav neosnovan prijedlog bude odbijen zbog nepostojanja zakonskih razloga', stoji u priopćenju Tehnike objavljenim u ponedjeljak na Zagrebačkoj burzi.

  • +13
  • +10

Građevinska firma Tehnika

Izvor: Pixsell / Autor: Marijan Susenj/PIXSELL

Zbog loših vijesti samo prošlog tjedna dionica Tehnike pala je za više od 60 posto, sa 173 na samo 107 kuna. Unatoč povećem otpisu zbog Agrokora i prijedlogu za otvaranja stečaja, iz objavljenih poslovnih izvještaja da se zaključiti da tvrtka ne posluje loše. 

Aktivna je u Zagrebu kao jedan od eminentnijih izvođača stambenih nekretnina visoke kvalitete, a na burzi se hvali novim poslovima u zemlji i inozemstvu. U proteklih pet mjeseci ugovorena su tri važna projekta: gradnja novog skladišta za Carlsberg u Koprivnici, gradnja bolnice u Alžiru te uređenje poslovnih prostora Zagrebačke banke u Makarskoj. 

Osim toga, Tehnika ima ugovorene poslove s Ikeom, bolnicom Sveti Duh u Zagrebu, Željezarom Sisak i nizom drugih kompanija. U njoj radi oko 700 ljudi, a vodi je Zlatko Sirovec. Inače, najveći vlasnici tvrtke su sami radnici koji kroz ESOP program drže 20 posto dionica.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!