POPULARNA KRIPTOVALUTA

Goldman Sachs: Bitcoin jaše svoj peti bikovski val, a nakon toga prijeti veliki pad

17.08.2017 u 09:50

Bionic
Reading

Investicijska banka Goldman Sachs smatra da se kriptovalute kao što je bitcoin više ne mogu ignorirati

Bitcoin je dosegao nevjerojatnih 4.483 dolara, te je njegova vrijednost ove godine povećana za četiri puta.

Goldman Sachs je naveo da bitcoin trenutno jaše svoj peti bikovski val, koji bi mogao vrijednost valute povećati za oko 500 dolara, gotovo do granice od 5.000 dolara, a onda bi nakon toga uslijedila izrazita korekcija. Vjerojatno bi pad bio do 50 posto na oko 2.200 dolara. 

Tržišna kapitalizacija omiljene kriptovalute je u samo tjedan dana porasla za 20 milijardi dolara, a premašila je 70 miiijardi. U pozadini posljednjeg eksplozivnog rasta je nekoliko faktora. Iznad svega, to je vrlo robusna potražnja iz Japana jer se u jenima obavi 42 posto svih kupovina bitcoina. Japanski regulatori su bitcoinu naklonjeni, a sve više trgovaca prihvaća ovu valutu kao platežno sredstvo.

Drugi razlog je razriješen spor u bitcoinskoj zajednici zbog različitih pogleda razvijača i tzv. rudara. Bitcoin se sa 1. kolovozom rascijepio i dobio verziju pod nazivom bitcoin cash. Razvoj je obećavajući budući da je uz tehnologiju SegWit2X brzina transakcija znatno veća. 

Među razlozima za dvilji rast bitcoina je veće zanimanje institucionalnih investitora. Povrh svega, bitcoin bi se mogao pojaviti i kao sigurno utočište.