NAJBOLJI PROGNOZERI

Glavni izvoznici očekuju rast cijene nafte od 15 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 06.02.2012 15:32
  • Objavljeno 06.02.2012 u 13:11
NAFTA PUMPA BENZIN

NAFTA PUMPA BENZIN

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Cijena nafte na svjetskim tržištima ove godine porast će još 15 posto, na oko 111 američkih dolara, nakon što je rast prethodne godine već dosegao 20 posto, najavljuju projekcije proračuna zemalja glavnih izvoznica nafte, dosad najpouzdanija predviđanja kretanja cijene

To je pokazalo istraživanje 'Što očekuju najbolji prognozeri?' konzultantske kuće Roland Berger, koja već petu godinu za redom prati očekivana kretanja cijene nafte zemalja proizvođača, međunarodnih institucija i vodećih robnih burza.

Predviđanja tržišnih igrača i međunarodnih institucija u prosjeku su lošija od projekcija zemalja velikih izvoznica, koje na očekivanoj cijeni nafte temelje projekcije proračunskih prihoda. Od 1999. do 2011. predviđanja najuspješnijih, Meksika, Rusije i Saudijske Arabije, odstupala su u prosjeku samo 9,3 posto od stvarnih cijena, dok su prognoze burze NYMEX te uglednih energetskih agencija IEA i EIA u prosjeku promašile 23 posto ili gotovo četvrtinu, najčešće zbog podcjenjivanja tržišta.

Cijene nafte prošle godine su, pod utjecajem političkih previranja poput Arapskog proljeća, najprije prešle granicu od 100 dolara po barelu, da bi se cijena potom stabilizirala na prosječnih 95 dolara, 20 posto više od prosječne cijene u 2010. i višestruko više od 34 dolara s početka krizne 2009. godine. Cijene se početkom ove godine ponovno kreću na razinama od oko 100 dolara.

'Znakovito je da su najpouzdaniji prognozeri, pod utjecajem političke nesigurnosti u nekim važnim zemljama izvoznicama te i dalje neizvjesne globalne ekonomske situacije, u predviđanjima za ovu godinu mnogo manje složni nego lani', ocijenio je Vladimir Preveden, izvršni partner zagrebačkog ureda Rolanda Bergera. 'Lani je raspon predviđanja bio od 101 do 108 dolara, dok se za ovu godinu kreće od 97 dolara koliko u proračunu predviđa utjecajna Saudijska Arabija, do 120 dolara, cijene koju očekuje Rusija.'

Cijenu nafte u proteklih 12 godina najpouzdanije je u svojim proračunskim projekcijama predviđala vlada Meksika, s prosječnim odstupanjem od samo sedam posto, a ove godine očekuje cijenu od 116 dolara po barelu. Među dugoročno najlošijim prognozerima je geostrateški važan igrač Iran, koji je lani očekivao cijenu od čak 145 dolara, promašivši 53 posto, a za ovu, prema nacrtu proračunskih prihoda, očekuje prosječnu cijenu od 137 dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!