MANEVAR ZA PAMĆENJE

Giuliani: Trumpovo izbjegavanje poreza je genijalan potez

03.10.2016 u 20:49

Bionic
Reading

Savjetnici Donalda Trumpa smatraju da je on odlukom da u poreznoj prijavi za 1995. iskaže 916 milijuna kuna poreznog gubitka, zbog čega u 18 godina nije platio ni dolara saveznog poreza, pokazao svoju poslovnu sposobnost i genijalnost u otkrivanju načina na koji smanjiti svoj porezni račun

'To je savršen primjer korištenja zakonskih mogućnosti i on bi bio glup da ih ne iskoristi', rekao je Rudy Giuliani, bivši gradonačelnik New Yorka, jedan od Trumpovih savjetnika.

Gostujući u ABC-ovoj emisiji 'This Week', Giuliani je rekao da je, kao vlasnik tvrtke, Trump preuzeo obvezu pokrivenu hipotekom prema investitorima u svoju nekretninsku kompaniju kako bi povećao dobit.

Njegovu sposobnost da se vrati iz gotovo milijarde dolara gubitka Giuliani uspoređuje s genijalnim potezima suosnivača Applea Stevea Jobsa i Winstona Churchilla, bivšeg britanskog premijera koji je vodio Veliku Britaniju kroz Drugi svjetski rat.

'To pokazuje koliki je on genij. Uspio je sačuvati svoj pothvat i unaprijediti ga', dodao je Giuliani.

Prema pisanju New York Timesa, prijava ogromnog gubitka od 916 milijuna dolara bila je dovoljna da Trumpu omogući da na sasvim legalan način od svojih prihoda koji su podložni oporezivanju odbije svake godine 50 milijuna dolara tijekom 18 godina, tj. do 2013.

Trumpov politički tabor odmah je objavio priopćenje, ali u njemu ne spominje gubitak od 916 milijuna dolara. U priopćenju stoji da je NYT došao u posjed spomenutog dokumenta na 'ilegalan' način, nazvavši NYT 'produženom rukom kampanje Hillary Clinton, Demokratske stranke i njihovih posebnih globalnih interesa'.

U priopćenju se također dodaje da je Trump 'vješt poslovni čovjek' koji poznaje poreznu politiku bolje od bilo koga tko se ikada kandidirao za američkog predsjednika.