fond Quantum

George Soros bacio oko na Mercator, nudi 150 milijuna eura?

26.10.2017 u 19:20

Bionic
Reading

Nekolicina kreditora Mercatora dobila je zahtjeve za prodaju potraživanja. Riječ je o ukupno 650 milijuna eura, koliko Mercator duguje bankama. Kako doznaje slovenski Siol.net za otkup je navodno zainteresiran fond Quantum, kojim upravlja poznati investitor i milijarder George Soros.

Također, Soros želi preuzeti treću najveću slovensku trgovačku kompaniju Tuš, za koju njegovi stručnjaci rade dubinsku analizu i pregovaraju s vjerovnicima, piše RTL

Soros navodno za Mercator nudi 150 milijuna eura, što je nešto manje od četvrtine nominalne vrijednosti njegova duga.

Po mnogima kontroverzni investitor, najpoznatiji je po zakladi 'Otvoreno društvo' koja je u posljednjih 40 godina pomagala razne humanitarne, obrazovne i druge projekte diljem svijeta.

Zaklada Otvoreno društvo nedavno je postala druga po veličini u SAD-u, nakon fonda Billa i Melinde Gates. U tu svrhu Soroseva je organizacija u razne programe upumpala više od 14 milijardi dolara od 1979. godine, otkada je osnovana.

Zbog takvih stavova Soros je često na udaru nacionalističkih političara, a posljednji primjer je progon s kojim je suočen u rodnoj Mađarskoj, koji provodi tamošnji premijer Viktor Orban. Otvoreno društvo radilo je i po Hrvatskoj te također nije popularno u desnom dijelu javnosti.

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL