UDAR NA POSLOVANJE

Gašenjem proizvodnje u Aluminiju Luka Ploče gubi 50 posto prihoda

  • Autor: Z. K.
  • Zadnja izmjena 12.07.2019 10:15
  • Objavljeno 12.07.2019 u 10:14
Luka Ploče

Luka Ploče

Izvor: Cropix / Autor: Denis Jerkovic / Cropix

Iz Luka Ploče izvijestili su u četvrtak da će se gašenje proizvodnje u mostarskom Aluminiju značajno odraziti na njezino poslovanje, s obzirom na to da je 50 posto njezinih prošlogodišnjih ukupnih prihoda bilo povezano s poslovanjem Aluminija

Luka Ploče u priopćenju navodi da ju je tijekom današnjega dana mostarska tvornica izvijestila da nije više u mogućnosti ispunjavati svoje ugovorne obveze.

Naglašavaju kako je Aluminij Mostar jedan od njihovih najznačajnijih partnera, za kojeg je vezano 50 posto lanjskih prihoda.

'Radi boljega razumijevanja, ističemo kako je 50 posto ukupnih prihoda Luke Ploče d.d. u 2018. godini bilo vezano uz poslovanje s Aluminijem Mostar. Ukupna količina robe pretovarene u luci koja je izravno ili neizravno vezana uz Aluminij iznosila je 233 tisuće tona', ističe se u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi.

Uprava pločanske luke poručuje da ulaže maksimalne napore kako bi se što uspješnije nosila s novonastalom situacijom i stabilizirala poslovanje. U kompaniji intenzivno rade na novom poslovnopm planu koji će uzeti u obzir nove okolnosti.

Vijest o prekidu poslovanja s Aluminijom Mostar stigla je u tjednu u kojem je tvrtka Energia naturalis, čiji je vlasnik Pavao Vujnovac, objavila javnu ponudu za preuzimanje Luke Ploče. Cijena koju se vukovarska tvrtka obvezuje platiti ostalim dioničarima iznosi 412 kuna po dionici.

  • +11
  • +8

Aluminij Mostar

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Do gašenja proizvodnje u Aluminiju došlo je u noći s 9. na 10. srpnja, kada je četiri minute iza ponoći mostarska kompanija isključena s napajanja električne energije, a njezino je vodstvo ubrzo potom najavilo pokretanje stečaja.

Aluminij je najveća kompanija u Hercegovini, s oko 900 radnika i godišnjim prometom od 320 milijuna konvertibilnih maraka. Osnovana je 1981. godine, a prekinula je proizvodnju ratne 1992., da bi bila obnovljena uz pomoć hrvatske Vlade 1997. godine. Hrvatska država suvlasnik je u toj kompaniji s 12 posto udjela, a po 44 posto imaju Vlada Federacije BiH i radnici.

U hrvatskoj Vladi, ističu ministri Zdravko Marić i Darko Horvat, još nemaju sve relevantne informacije da bi mogli komentirati slučaj. No, zato u Mostaru radnici i građani smatraju da znaju tko su glavni krivci za stečaj te su prosvjedovali ispred zgrade HDZ-a BiH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!