PROTIV PROTEKCIONIZMA

G20 neće donijeti nove poticaje

30.03.2009 u 11:46

Bionic
Reading

Lideri G20 u nacrtu zaključka fokusiraju se na izbjegavanje protekcionizma i jačanje regulacije, a ne na nove stimulanse kojima bi se ublažile posljedice recesije

U nacrtu zaključka, koji bi trebao biti usvojen na sastanku lidera G20 ovoga tjedna u Londonu, navodi se da je cilj reformi MMF-a i podrške bankarskom sektoru omogućavanje rasta globalne ekonomije do kraja 2010. godine.

Nacrt zaključka sastanka G20 koji je objavio Financial Times ne predviđa usvajanje novih poticaja za gospodarstvo, što je sukladno ranijem protivljenju dijela europskih zemalja, prvenstveno Njemačke i Francuske.

'Globalna kriza zahtijeva i globalno rješenje. Odlučni smo u tome da obnovimo rast, da se odupremo protekcionizmu i reformiramo naša tržišta i institucije. Odlučni smo u namjeri da se osiguramo kako se ovakva kriza više nikad ne bi ponovila', stoji u dokumentu objavljenom na stranicama Financial Timesa.

Izbjegavajući spominjanje pojma 'kapitalizam', naglašava se potreba postojanja otvorenih ekonomija, baziranih na tržišnim principima, učinkovitoj regulaciji i jakim globalnim institucijama.

Istaknuto je da će države koje ne budu surađivale i koje budu forsirale politiku 'poreznih oaza' biti na udaru sankcija, a hedge fondove trebat će snažnije regulirati.