na meti pariza

Macron žestoko napao Ukrajinca koji gradi farme peradi u Hrvatskoj

21.02.2024 u 15:34

Bionic
Reading

Većinski vlasnik ukrajinske tvrtke Mironivski Hliboproduct (MHP) Jurij Kosjuk našao se na meti francuskog predsjednika Emmanuela Macrona

Francuski farmeri i političari optužuju Kosjuka da je preplavio europsko tržište jeftinom peradi, iskoristivši odluku Europske unije da otvori svoje granice za ukrajinske proizvode nakon ruske invazije prije dvije godine.

MHP je vlasnik Perutnine Ptuj - PIPO iz Čakovca koja planira na području Petrinje, Sunje, Martinske Vasi, Popovače i Velike Ludine sagraditi više od 200 peradarnika, tvornica stočne hrane, valionica pilića, prostor za preradu i klaonica. Investicija je 'teška' oko 350 milijuna eura.

Grupacija MHP u ovom trenutku vlasnik je više kompanija u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i u još nekoliko zemalja Europske unije, a Kosjuka zovu 'europskim kraljem piletine'.

Macron je uperio prst u Kosjuka, optuživši ga da se obogaćuje na račun europskih poljoprivrednika. 'Nismo zainteresirani zarađivati novac za ovog čovjeka. To nije cilj, to ne pomaže Ukrajini', izjavio je Macron na tiskovnoj konferenciji nakon summita EU u Bruxellesu ranije ovog mjeseca. 

Proteklih mjeseci prosvjedi poljoprivrednika proširili su se diljem Europe. Pitate li francuske farmere koji prosvjeduju zašto su ljuti, sigurno će staviti uvoz iz Ukrajine visoko na popis svojih pritužbi, piše Politico. 

Francuski peradari redovito napadaju ono što nazivaju 'nepoštenom konkurencijom' iz Ukrajine. Iz tvrtke MHP odgovaraju kako se radi o kampanji dezinformacija koju su pokrenuli konkurenti, a dalje je propagiraju francuski i europski političari.

'Bio sam prilično šokiran jer su nas pozicionirali kao protivnika poljoprivrednika i EU. Ponekad se ukrajinski prehrambeni sektor pogrešno prikazuje ili kao barbarin pred vratima ili kao lisica u kokošinjcu', požalio se John Rich, izvršni direktor MHP-a. 

Uvoz ukrajinskog mesa peradi u EU porastao je za 47 posto između 2022. i 2023. Ranije ovog mjeseca, kada su prosvjedi poljoprivrednika dosegli vrhunac, Europska komisija predložila je ograničavanje uvoza ukrajinskog šećera, peradi i jaja.