Porez od tri posto

Francuska usvojila zakon o oporezivanju digitalnih divova unatoč upozorenjima iz SAD-a

11.07.2019 u 15:20

Bionic
Reading

Francuska je u četvrtak postala prvo veliko gospodarstvo koje je uvelo porez digitalnim divovima, unatoč upozoravajućim porukama iz Sjedinjenih Država koje najavljuju istragu zbog sumnje da cilja na američke kompanije

Porez od tri posto na prihode od digitalnih usluga plaćat će one kompanije čiji godišnji prihodi u Francuskoj premašuju 25 milijuna eura, odnosno 750 milijuna eura na globalnoj razini.

Nova obveza uvodi se retroaktivno od početka ove godine.

Zakon je danas usvojen u francuskom Senatu a donji dom francuske skupštine usvojio ga je početkom srpnja.

Cilj je zakona zatvoriti rupe u poreznom sustavu zahvaljujući kojima pojedini internetski divovi plaćaju zanemarive poreze unatoč ogromnoj dobiti.

Najava njegova uvođenja razljutila je SAD koji je jučer najavio istragu, tvrdeći da cilja upravo na američke kompanije.

Predloženi porez trebao bi zahvatiti samo najveće tehnološke kompanije a upravo su na tom području američke kompanije globalni lideri, priopćeno je jučer iz ureda američkog predstavnika za trgovinu (USTR) Roberta Lighthizera.

Najavljena je višetjedna javna rasprava, nakon koje će USTR sastaviti zaključno izvješće s preporukama o mogućim protumjerama.

Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire Francuska odbacio je danas američku reakciju, poručivši da se takvi sporovi ne rješavaju "prijetnjama".

"Vjerujem da saveznici mogu i moraju rješavati sporna pitanja na drugačiji način, a ne prijetnjama", rekao je Le Maire pred francuskim Senatom uoči glasovanja.

"Francuska je suverena država i sama odlučuje o svojim poreznim mehanizmima i to će činiti i u budućnosti", dodao je.