koronavirus

Francuska od 15. lipnja kreće s cijepljenjem mladih od 12 do 18 godina Pfizerom

02.06.2021 u 20:40

Bionic
Reading

Mladi u Francuskoj od 12 do 18 godina moći će se od 15. lipnja cijepiti protiv covida-19, rekao je u srijedu predsjednik Emmanuel Macron u prigodi posjeta jugozapadu zemlje. Macron je rekao da je odluka o početku cijepljenja mladih donesena na sastanku vijeća za obranu, održanom u srijedu dopodne u Elizejskoj palači.

Visoko tijelo za zdravstvo (HAS) donijelo je u srijedu mišljenje o cijepljenju djece od 12 do 15 godina. Objavit će ga u četvrtak ujutro, nakon što Europska agencija za lijekove (EMA) odobri korištenje Pfizer/BioNTechova cjepiva za tu dobnu skupinu.

Od početka kampanje cijepljenja u Francuskoj 26,1 milijun ljudi primilo je barem jednu dozu (39,1 posto ukupnog stanovništva), a 11,2 milijuna obje (16,7 posto ukupnog stanovništva).

Francuski predsjednik ujedno je rekao da nošenje maski na otvorenom možda više neće biti obvezno i "određivat će se" ovisno o situaciji" u pojedinoj regiji. "Svi iščekujemo da se ono postupno ukine, napose vani, gdje nema prevelikog rizika", rekao je, dodavši: "To će se provesti (...) ovisno o regiji". "Na nacionalnoj razini trebat će još malo pričekati. Mislim da ćemo do kraja lipnja na nacionalnoj razini zadržati gotovo isti ustroj", rekao je na tiskovnoj konferenciji.

Macron je usto izrazio zadovoljstvo zbog toga što je 50 posto odraslih Francuza primilo prvu dozu cjepiva, što je, rekao je, "pravi uspjeh" u kampanji cijepljenja. Ipak je pozvao Francuze da i dalje budu "iznimno oprezni" zbog toga što kolanje virusa napreduje u nekim dijelovima zemlje, napose na jugozapadu.