INDEKS BIG MAC

Franak precijenjen čak 98 posto

08.08.2011 u 15:35

Bionic
Reading

Britanski tjednik The Economist i ove je godine, po 25. put zaredom, objavio svoj indeks Big Mac, osebujni i zabavni pokazatelj relativne precijenjenosti ili podcijenjenosti pojedinih valuta

McDonald’sov Big Mac, naime, standardizirani je proizvod koji se prodaje u 120 zemalja i, kada bi sve valute bile savršeno uravnotežene, Big Mac bi u svakoj zemlji morao koštati jednako, u protuvrijednosti lokalne valute točno 4,07 dolara, koliko sada stoji u Americi. No, to nije tako, a razlika u cijeni Big Maca može fondovskim menadžerima poslužiti kao dobar vodič u koje valute bi bilo pametno ulagati jer su podcijenjene, a koje zbog njihove relativne precijenjenosti valja izbjegavati.

Dakako, indeks Big Mac daleko je od savršenosti jer ulazni troškovi rada i materijala mogu se od zemlje do zemlje jako razlikovati. Zato je ove godine The Economist po prvi put izračunate paritete kupovne moći valuta korigirao za bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, što indeksu Big Mac daje još veću vjerodostojnost. Hrvatske, nažalost, nema na indeksu, pa se možemo poslužiti pokazateljima za euro, uz koji je hrvatska kuna labavo vezana - euro je, mjereno Big Macom, prema dolaru precijenjen 21 posto, a po kupovnoj moći per capita čak 36 posto.

Hrvate će ovaj čas ipak više zanimati kako stoje stvari sa švicarskim frankom, s obzirom na brojne kredite čija otplata sadrži valutnu klauzulu s tom valutom. Je li franak podcijenjen, pa će prema dolaru vjerojatno još jačati, ili je precijenjen, pa će vjerojatno padati? O toj procjeni ovisi i odluka ostati u kreditu u francima ili ih možda po aktualnom tečaju zamijeniti eurskim kreditima... Evo što o tome kaže indeks Big Mac. Švicarski je franak spram dolara precijenjen čak 98 posto, a od njega više je precijenjena samo norveška kruna (105 posto), dok daleko nije ni švedska kruna (88 posto).

Najpodcjenjenije su valute u Aziji. Honkonški dolar (koji je, da ironija bude veća, vezan uz dolar) vrijedi relativno najmanje na svijetu, naspram dolara podcijenjen je 53 posto. U njegovoj su blizini i valute Filipina, Tajlanda i Indonezije, s podcijenjenošću između 30 i 40 posto. Sve to nije ništa nova, no položaj Kine na novom indeksu Big Mac doista je iznenadio promatrače. Mjereno aktualnim tečajem, paritet kupovne moći kineskoga juana je 44 posto ispod ravnotežnog, no kada se on korigira za BDP po glavi stanovnika, dobije se da je juan prema dolaru za tri posto - precijenjen

Naposljetku, koje su pouke indeksa Big Mac za fondovske menadžere? Vrijednosnice denominirane u francima, australskom i kanadskom dolaru, švedskoj kruni i brazilskom realu trebali bismo prodati, a kupovati bi trebalo juane, ruske rublje, južnoafrički rand i meksički peso.