#dobrepričE

[FOTO] Petar Grašo, Ana Rucner i brojne estradne zvijezde zvučale bi na koncertima sasvim drukčije bez ovog glazbenika iz Bjelovara. Doznajte što Vedran Jagodić radi za njih

27.11.2021 u 14:03

Bionic
Reading

Kad biste pitali Beyonce ili bilo koju stranu (a i domaću zvijezdu) što im je najvažnije kad se nalaze na bini u krcatoj dvorani ili na stadionu, rekli bi: 'Samo da čujem ono što sviram', odnosno da imaju kontrolu nad onime što rade. Za to su zaduženi brojni ljudi koje u pravilu ne vidimo i ne znamo da postoje, a jedan od njih je zadužen za ton na bini. Kako bi izgledao koncert Rolling Stonesa da jedni druge ne čuju dok sviraju, premda izvode svoje pjesme već 50 godina? Bili bi izgubljeni. Za to postoji razglasni sustav na bini zvan monitoring. Vedran Jagodić u Bjelovaru izrađuje 'in ear monitoring', personalizirane slušalice VEXtone Audio, a koriste ih brojni domaći glazbenici

Dobar zvuk monitora, u kojem se jasno čuju ne samo najglasniji glazbenik, već i vlastiti glas i instrument, čini osnovu za uspješan nastup. Kako tehnologija ubrzano ide naprijed i prema minimalizaciji, tako ogroman sustav kao što je monitoring stane u male slušalice. Suvremeni sustav za nadzor u uhu (bez problema s mikrofonijom), takozvani in ear monitoring, već je niz godina nezaobilazna komponenta inozemnog tržišta, a tu vrhunsku tehnologiju koriste najveći izvođači na svijetu. I mi imamo svoje adute na tom području. Glazbenik Vedran Jagodić u Bjelovaru izrađuje personalizirane slušalice VEXtone Audio, a koriste ih brojni domaći izvođači.

'Ideja o izradi in-ear slušalica proizašla je još krajem 2019. godine, kada sam usred nastupa uživo počeo gubiti kontrolu nad vlastitim glasom i instrumentom zbog prevelike buke na sceni. Kada se nalazite neposredno u blizini bubnjara ili basista, pa čak i na manjim binama, na kojima buka doseže do 100 decibela ili više, uobičajene in-ear slušalice nisu dovoljne! Mnogi od nas izazivaju kontraefekt, kojim nesvjesno još više oštećuju sluh! Primjerice 'jeftinije' slušalice nemaju dovoljno širok frekvencijski raspon ili ne produciraju određene frekvencije koje su potrebne za kontrolu pjevačima, gitaristima i ostalim glazbenicima. Drugim riječima, ne dobivate ono što želite čuti iz vlastitog vokala ili instrumenta te tada nesvjesno povećavate glasnoću slušalica kako bi izvirili oni 'mali detalji' zvuka koje tražite, ali već je dosegnuta razina vanjske buke ili čak više od toga', pojasnio nam je.

Glazbenicima je, naglašava, važno imati custom in ear monitors (CIEM) prvenstveno radi zaštite sluha i kontrole tijekom nastupa, ali time dobivate i bolji zvuk te bolji osjećaj na bini, a dalje je sve sinergija koja se prenosi publici', govori nam Vedran. Ispričao nam je gdje je i kako naučio raditi slušalice te koliko mu je trebalo da to svlada.

'Same osnove izrade CIEM-a naučio sam preko interneta. Kada sam malo dublje ušao u taj hobi, shvatio sam da želim znati puno više i apetiti za novim saznanjima samo su rasli. Pohađao sam online edukacije na kojima sam naučio mnogo toga što se ne može pronaći na internetu, no tajne zanata saznao sam od profesionalaca s raznih krajeva svijeta koji su blisko surađivali s velikim proizvođačima slušalica kao što su 64 Audio, Ultimate Ears, JBL itd.', otkrio je. Zanimalo nas je koliko je morao uložiti da bi krenuo s proizvodnjom.

'Kako bih krenuo u proces izrade za vlastite potrebe, uložio sam više desetaka tisuća kuna, što je velika svota. Gledajući na to da dobre in ear slušalice možete pronaći već za 2000 kuna, možda mi to i nije bio najpametniji potez, ali sam se s vremenom još više zaljubio u taj hobi i nimalo mi nije žao uloženog. Danas vrijednost opreme premašuje sve moje predviđene limite, ali za vrhunski proizvod trebaju i vrhunski aparati, materijali i ostalo', rekao je. Zamolili smo ga da nam opiše proces izrade slušalica.

'Ukratko, proces proizvodnje kreće od uzimanja odljeva uha. Svakako prije provjerimo da li je uho čisto i zdravo. Odljeve brusimo i formiramo u oblik poput finalnog izgleda slušalice. Složimo negativ iliti kalup od prethodnog odljeva te ulijevamo tekućinu u kalup i stavljamo pod UV svjetlo na nekoliko minuta. Kada završi proces stvrdnjavanja tekućine, ostane školjka u koju stavljamo elektroniku po želji kupaca. U ponudi imamo od jednog pa sve do šest drivera (zvučnika) po strani. Pri završnoj fazi, zatvaramo školjku poklopcem tzv. faceplateom, brusimo i lakiramo. Proces između sadrži još mnogo manjih detaljnih postupaka poput spajanje elektronike, tuniranja drivera i ostalog, ali u konačnici potrebno je do dvadesetak radnih sati za gotov proizvod', objasnio nam je.

Do sada je napravio preko 50 pari slušalica. 'Dio toga bio je u svrhu istraživanja sve dok nisam postigao to da slušalice zvuče i izgledaju kao što danas izgledaju i da ponosno stojim iza svog proizvoda', priznaje naš sugovornik i dodaje da su njegove slušalice dostupne u gotovo svim bojama, s dodacima glittera, karbonskih vlakana, imitacijama titana, drveta i raznih drugih materijala. Gotovo sav materijal nabavlja iz Njemačke, Nizozemske, Britanije, Kine i Amerike.

'Cijene slušalica su u rasponu od 2000 do 7000 kuna, ovisno o broju drivera te željenom dizajnu. Cijena nije mala, no zdravlje i zaštita sluha nemaju svoju cijenu! Mnogi vrhunski glazbenici koji su imali priliku probati moj proizvod ugodno su iznenađeni kvalitetom zvuka, pa čak i cijenom, jer je ispod nivoa mnogih drugih proizvođača', pohvalio se Bjelovarčanin.

Ističe da bi preporučio svoje slušalice jer je njihova prednost u tome što je svaka rađena po jedinstvenom obliku ušnog kanala te savršeno prianja i izolira vanjsku buku do - 26 decibela.

'Uz manje buke, dodajte visokokvalitetne BA i DD drivere (zvučnike) i dobili ste točno ono što vam treba! Također bih ih preporučio svim ostalim ljudima koji jednostavno uživaju u glazbi, osobama koje trče, a ne žele imati problem s ispadanjem slušalica iz uha, onima koji žele izolirati sav zvuk oko sebe i čuti samo svoju omiljenu glazbu u šetnji, teretani, na biciklu, u javnom prijevozu i slično. Napominjem da su slušalice dostupne i u bežičnoj varijanti', kazao je. On je trenutno jedini hrvatski proizvođač full custom slušalica sa svojim potpisom.

  • +7
Vedran Jagodić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Privatni album

Dotakli smo se i vremena pandemije, za koju kaže da se itekako odrazila na poslovanje, no ne žali se.

'Time sam dobio više vremena za napredak, istraživanje i pripremu novih proizvoda', smatra. Reakcije glazbenika na njegov proizvod iznenađujuće su dobre. 'To me izrazito veseli i daje dodatni vjetar u leđa. Unatoč pandemiji, neka estradna lica već su korisnici slušalica VEXtone Audio, a među njima su Ana Rucner, Jelena Rozga, Domenica, Hana Huljić, Marko Duvnjak i Marko Vukes', ponosan je. Među korisnicima je i Petar Grašo, u čijem bendu Vedran svira.

'Osim muziciranja i proizvodnje slušalica, svoje dragocjeno vrijeme provodim s najmilijima. Supruga i kći su mi najveća podrška u svemu i imaju mnogo razumijevanja kada sam satima, pa čak i danima, zatvoren u sobi za proizvodnju', iskren je.

Na kraju smo se dotakli budućnosti.

'Što se tiče planova, ima ih mnogo i ne bih baš sve otkrivao, no uskoro krećem sa serijskom proizvodnjom univerzalnih slušalica, pristupačnih svima', poručio je.