na perfijeri

[FOTO] Iz Rimac Grupe otkrili kad bi trebala završiti prva faza radova na Rimac kampusu i kad kreću s proizvodnjom

21.10.2022 u 15:06

Bionic
Reading

Nakon 14 mjeseci izgradnje, novi dom Rimac grupe, Rimac Campus na periferiji Zagreba, na putu je da postigne svoju prvu veliku prekretnicu u prvoj polovici 2023. godine. Planirano je da proizvodna hala od 70.000 m2 bude dovršena i proizvodnju Rimac Technology projekata sredinom sljedeće godine

Proizvodna hala činit će srce novog Rimac Campusa, u kojem će, kada bude dovršen, raditi 2500 zaposlenika Rimac Grupe. Kampus će postati ne samo baza za globalnu proizvodnju Rimac komponenti i vozila, već i korporativno sjedište i centar za istraživanje i razvoj.

Izgradnja proizvodnog pogona je prioritet u odnosu na ostala područja kampusa od 200.000 m2 zbog brzog rasta ogranka grupe Rimac Technology, koja razvija i proizvodi napredne komponente za elektrifikaciju za najveće svjetske proizvođače originalne opreme, te već javno surađuje s Porscheom, Hyundaijem, Automobili Pininfarinom, Aston Martinom i mnogim drugima. Dok kampus bude u potpunosti dovršen, već će biti spreman za isporuku projekata Rimac Technology.

'Kada je projekt kampus dobio zeleno svjetlo, imali smo 400 zaposlenih. Danas imamo više nego trostruko više i već znamo da će kampus biti samo početak naših planova za širenje. Po završetku cijelog projekta, uredi će biti puni, a proizvodna hala radit će 100 posto. Iako kampus vidimo kao naš dugoročni dom, već planiramo izgradnju novog ‘Mega kampusa’ – izgrađenog na zemljištu tri puta većem od kampusa – usmjerenog na daljnji razvoj proizvodnog potencijala Rimac Technology', rekao je Mate Rimac, osnivač i predsjednik Uprave Rimac grupe.

Kada bude dovršen, cijeli Rimac Campus bit će održiv, ugljično neutralan i usmjeren na svoje 'stanovnike'. Krov proizvodnog pogona bit će prekriven solarnim pločama za proizvodnju električne energije, te će biti povezan sa sjedištem i zgradom istraživanja i razvoja velikim ostakljenim restoranom. Imat će i bar, na jednom kraju te zgrade bit će dječji vrtić i prodajni prostor, na drugom kraju izložbeni prostor i muzej. Postrojenja za dizajn i razvoj, uključujući izradu prototipova, također će se nalaziti ovdje.

Rimac Campus Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Rimac Grupa

Uskladu s fokusom marke na upečatljiv dizajn, inovativnost i održivost, novi će kompleks sadržavati mnoge pametne i jedinstvene značajke. Među njima su urbana 'močvara' i livade, vrt na krovu, VR-sobe i nekoliko strogo tajnih projektnih soba.  Po dovršetku, cijeli će kampus biti okružen testnom stazom na licu mjesta, koja će biti posebno razvijena kako bi sadržavala 'kut za driftanje'. Jedinstveno, lokacija će također biti bez ograda, potpuno otvorena za javnost.

Projekt Rimac Campus jedan je od trenutno najvećih građevinskih projekata u Europi, ne samo u automobilskoj industriji. Predstavljajući ukupnu investiciju veću od 200 milijuna eura, sa 100.000 m2 izgrađenog prostora na lokaciji od 200.000 m2, kampus bi trebao biti u potpunosti operativan 2024. godine.