CRNA VELJAČA

Fond menadžeri gomilaju gubitke

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 03.03.2009 14:09
  • Objavljeno 03.03.2009 u 12:50
kriza

kriza

Izvor: Shutter stock / Autor: -

Novčani i obveznički fondovi i u veljači su bili najbolji izbor za ulagače, dok su dionički i mješoviti fondovi nastavili silaznom putanjom

Vodeći svjetski i regionalni burzovni indeksi u proteklom su mjesecu oštro korigirani pa stoga ne čudi da su gotovo svi investicijski fondovi usmjereni na dionice zabilježili negativne prinose. Pritom su najveće gubitke pretrpjeli fondovi koji ulažu na regionalnim tržištima, a nešto manje su bili pogođeni fondovi orijentirani na razvijena tržišta kapitala.

Među dioničkim fondovima, pozitivan rezultat (drugi mjesec zaredom) postigao je jedino fond Platinum JIE, dok je preostalih 57 fondova završilo mjesec u crvenom. Čak 16 dioničkih fondova pretrpjelo je pad prinosa veći od 10 posto, a najveći gubitnik bio je fond KD Victoria s mjesečnim minusom od 19,26 posto.

Od početka godine samo fondovi pod upravljanjem Platinum Investa nalaze se u pozitivnom teritoriju. Vodeću poziciju drži Platinum JIE s prinosom od 3,29 posto, a u minimalnom plusu je Platinum Blue Chip. Na dnu ljestvice je KD Victoria s minusom od 21,29 posto, a pri dnu ljestvice smješteni su i PBZ Equity (-20,46 posto), Raiffeisen Central Europe (-20,13 posto), ZB Aktiv (-14,89 posto) i Erste Adriatic Equity (-13,85 posto), dionički fondovi koji upravljaju s najvećim kapitalom.

Svi mješoviti fondovi proteklog mjeseca završili su u minusu. Najveći pad prinosa pretrpio je Agram Trust (-13,91 posto), a najmanje je oslabio HI Balanced (-1,42 posto). Od početka 2009, najviše je potonuo OTP uravnoteženi (-14,09 posto), a najbolje je plasiran Interinvest Balanced s minusom od samo 2,09 posto. Najveći mješoviti fond, ZB Global, oslabio je u veljači za 8,96 posto, a od početka godine bilježi pad od 11,29 posto.

Obveznički fondovi podijelili su se u dvije skupine. Od sedam dobitnika u proteklom mjesecu, najuspješniji je bio HPB obveznički s pozitivnim prinosom od 0,61 posto. Šest gubitnika predvodio je ICF Fixed Income s mjesečnim minusom od 0,65 posto. Od početka godine najuspješniji obveznički fond je Capital One (+2,81 posto), a najslabije je KD Adria Bond (-1,27 posto).

Najbolji ulagački izbor u 2009. definitivno su novčani fondovi koji i dalje nude visoku sigurnost i natprosječne prinose s obzirom na visoke kamatne stope na tržištu novca. Najuspješniji Raiffeisen Cash od početka 2009. postigao je prinos od 1,51 posto, a slijede ZB plus (+1,43 posto) i HPB Novčani (+1,41 posto). Znatno niže prinose imaju novčani fondovi čiji su udjeli nominirani u euru i dolaru, ali oni pružaju dobru zaštitu od valutnog rizika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi