predalo ih manje od pola

Fina upozorava poduzetnike: U utorak istječe rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja

25.04.2019 u 15:33

Bionic
Reading

Financijska agencija (Fina) izvijestila je u četvrtak da u utorak, 30. travnja, istječe rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja (GFI) za 2018. godinu, pri čemu upozorava da je taj izvještaj do danas predalo manje od polovine obveznika

Naime, zaključno s današnjim danom, u Registar godišnjih financijskih izvještaja zaprimljeno je i obrađeno 56.260 godišnjih financijskih izvještaja za 2018. godinu, što znači da je od ukupno 162.863 obveznika svoju obvezu ispunilo njih 34,5 posto, navodi se u priopćenju Fine.

Napominju da je izvještaje moguće dostaviti putem internetske aplikacije RGFI, uz korištenje digitalnog certifikata, zatim u svim poslovnicama Fine u redovnom radnom vremenu, kao i poštom, kao preporučenu pošiljku, na adresu najbliže podružnice.

Iz Fine podsjećaju da je prema Zakonu o računovodstvu godišnji financijski izvještaj za statističke i druge potrebe potrebno dostaviti do 30. travnja ove godine, a u svrhu javne objave u roku od šest mjeseci od isteka poslovne godine. Napominju da je obje obveze moguće ispuniti istovremeno, do 30. travnja, predajom GFI-a za statističke i druge potrebe te u svrhu javne objave (svrha predaje 3).

Upozoravaju da je za obveznike koji ne dostave godišnji financijski izvještaj i svu propisanu dokumentaciju zakonom propisana novčana kazna u iznosu od 10 do 100 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u iznosu od pet do 20 tisuća kuna.