HEP DEMANTIRA:

Fatalni kvar na HE Lešće je izmišljotina

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 07.09.2010 17:11
  • Objavljeno 07.09.2010 u 14:43
he lešće, jadranka kosor

he lešće, jadranka kosor

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Hidroelektrana Lešće na rijeci Dobri u potpunosti će se uključiti na elektroenergetsku mrežu za dva do šest mjeseci, kad dobije uporabnu dozvolu, priopćili su nam iz HEP-a

Izdavanje uporabne dozvole ovisi o tome kako će proći probni rad, čije trajanje uvjetuje dinamika ispitivanja i količina oborina, odnosno razina vode u akumulacijskom jezeru.

Inače, nakon što je elektrana puštena u pogon, čemu je prisustvovala i premijerka Jadranka Kosor s ministrima, iz neslužbenih izvora proširila se informacija da je došlo do fatalnog kvara na generatorima.

Prema toj priči, nakon što su uključena, dva Končarova generatora, svaki snage 21 MW, počela su vibrirati već kad su dostigla 3 MW snage. Vibracije su navodno bile toliko snažne da ih se moralo isključiti jer je u pitanje došlo čitavo postrojenja.

Na naš upit, iz HEP-a su čitavu priču odbacili kao neistinitu. 'Odgovorno tvrdimo da u tijeku ispitivanja nije došlo do vibracija ni do kvara na generatorima. Za vrijeme trajanja probnog rada nije predviđeno da elektrana radi 24 sata. Na dan puštanja u pogon elektrana je proizvela 11 MW električne energije', odgovorili su iz HEP-a.

Izgradnja HE Lešće trajala je gotovo četiri godine, uz velike proteste udruge zelenih zbog potapanja najljepšeg dijela kanjona rijeke Dobre.

Radi se o prvoj elektrani izgrađenoj u samostalnoj Hrvatskoj, na čiju je gradnju potrošeno čak 700 milijuna kuna, što je 300 milijuna kuna više od ugovorene cijene. Glavne radove su izveli Končar - Inženjering za energetiku i transport, Ingra i Konstruktor – Inženjering.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi