SELILI DOBIT U IRSKU

Facebook pod povećalom američkih poreznika

08.07.2016 u 13:32

Bionic
Reading

Facebook je možda vrijednost intelektualnog vlasništva koje je prebacio iz SAD-a u Irsku prikazao "nekoliko milijardi dolara" nižom no što jest kako bi smanjio porezne obveze, sumnja američka porezna služba prema navodima u sudskim spisima.

Američko ministarstvo pravosuđa pokrenulo je u srijedu postupak pred saveznim sudom u San Franciscu, tražeći da Facebook udovolji zahtjevima porezne službe i dostavi dokumente tražene u sklopu odgovarajuće istrage.

U poreznoj službi nastoje utvrditi je li Facebook prikazao preniskima prihode ostvarene u SAD-u kroz prodaju intelektualnog vlasništva irskoj podružnici po pretjerano niskoj cijeni. Time bi se povećala dobit koju je ostvario u Irskoj, zemlji sa stopom korporativnog poreza od 12,5 posto dok bi se smanjila ona ostvarena u SAD-u, s odgovarajućom stopom od minimalno 35 posto.

U Facebooku opovrgavaju bilo kakvo kršenje propisa. "Facebook poštuje sva važeća pravila i propise u zemljama u kojima posluje", kazala je priopćenju glasnogovornica Anteneh Daniel

Cijenu nematerijalne imovine Facebooka odredio je porezni savjetnik Ernst & Young (E&Y).

"Preliminarni zaključci istražnog tima američke porezne službe naznačuju da je procjena E&Y-a o vrijednosti prenesene nematerijalne imovine nekoliko milijardi dolara niža no što bi trebala biti", navodi se u sudskom dokumentu.

U E&Y nisu bili dostupan za komentar.

Facebook Inc je 2010. prodao prava na korištenje Facebookove platforme izvan SAD-a i Kanade irskoj podružnici Facebook Ireland Holdings koja je pak iznajmila ta prava vlastitoj irskoj podružnici Facebook Ireland Ltd za određenu naknadu, pokazuju dokumenti Facebook Ireland Ltd-a, priloženi njezinoj registraciji.

Facebook Ireland Ltd. vodeći je međunarodni odjel Facebooka koji je 2014. ostvario prihode od 4,8 milijardi eura. To je posljednja godina za koju su dostupna njegova izvješća, napominje Reuters.

Facebook Inc u SAD-u mogao je iznajmiti intelektualno vlasništvo izravno Facebook Ireland Ltd-u ali bi u tom slučaju odgovarajući prihod morali prijaviti u SAD-u i tamo platiti porez.