powerup

Evo zašto su Slovaci dobili 50 tisuća eura; a konkurirali su im i Hrvati iz AMPnet-a

24.05.2019 u 14:30

Bionic
Reading

Slovačka Danubia Danubia NanoTech osvojila je 50.000 eura za rješenje koje će produžiti radni vijek baterija električnih automobila te odnijela pobjedu na petom izdanju PowerUp natjecanja u organizaciji Innoenergyja koje je u Krakowu okupilo 300 startupova iz 24 zemlje srednje i istočne Europe. Pobjedniku je pripala i jedinstvena prilika sudjelovati u prestižnom EIT InnoEnergy Highway® akceleratoru. Između 14 startupova koji su sudjelovali u velikom finalu, svoje rješenje predstavio je i hrvatski startup AMPnet

Ovogodišnji pobjednici predstavili su rješenje za nadzor temperature zraka putem senzora na bazi grafena, smještenih na vrlo tankoj vrpci koja se može pričvrstiti na bilo koju nemetalnu površinu. Riječ je o tehnologiji posebno korisnoj za produljenje trajanja EV baterija, kao i kapaciteta mrežnih baterija, a najviše koristi od ovog rješenja u budućnosti bi mogli imati proizvođači električnih automobila koji će njime značajno produljiti radni vijek baterija.

‘Prijavili smo se na ovo natjecanje jer smo tražili pametnog investitora kao što je InnoEnergy, koji ne pruža samo financijsko ulaganje, već kroz poslovni akcelerator i međunarodnu poslovnu mrežu pruža najbolju podršku u razvoju poslovanja. Uzbuđeni smo što ćemo uz pomoć ove nagrade lakše krenuti u smjeru komercijalizacije našeg proizvoda i njegove krajnje dorade prema potrebama tržišta’, istaknuo je Patrik Krizansky, izvršni direktor Danubia NanoTech-a.

Drugo mjesto i nagrada od 10. 000 eura pripala je startupu Atlant3D iz Latvije za svestrani 3D pisač za izradu mikro i nanočipova te jedinstveno rješenje za značajno bržu i jeftiniju izradu prototipova mikro i nano uređaja. Trećeplasirani je mađarski V-Chiller. Oni su osvojili 5.000 eura za razvoj revolucionarnog uređaja za hlađenje koji limenke pića ohladi u samo jednoj minuti, koristeći pritom ekološki prihvatljivo vakuumsko hlađenje uz minimalno trošenje energije i utjecaja na okoliš.

U finalu najvećeg europskog natjecanja iz područja održivog razvoja i energetike sudjelovalo je 14 startupova, pobjednika državnog finala Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, Slovenije, Srbije, Latvije, Litve, Estonije, Rumunjske, Bugarske, Turske, Grčke i Hrvatske.

Hrvatsku je predstavljao AMPnet, pobjednik državnog finala u organizaciji Invento Capital Partners. Hrvati su se predstavili s white-label financijskomm platformom za nove i postojeće energetske zadruge, koja rješava nedostatak kvalitetnog softwarea za uključivanje klijenata, za financiranje obnovljivih izvora energije i za povezivanje s burzom električne energije.

‘Iznimno smo zadovoljni organizacijom događaja, sve što smo trebali bilo je osigurano. Pobjednicima čestitamo, a svim sudionicima želimo puno sreće u daljnjem poslu’, kaže Mislav Javor iz AMPneta.

Ovogodišnje veliko finale održano je u Krakowu tijekom Impact’19, jednog od najvažnijih gospodarskih događaja srednje i istočne Europe. Stručni ocjenjivački žiri i njegov širi sastav sastojao se od investitora, predstavnika energetskog sektora, stručnjaka za čistu i održivu energiju te predstavnika medija.

‘PowerUp natjecanje nije namijenjeno isključivo tvrtkama iz energetskog sektora, već je otvoreno za sve prijedloge i rješenja koji se odnose na mobilnost, cleantech, održivu energiju i pametne tehnologije. Ono što nas razlikuje od drugih sličnih natjecanja je što, osim novčane nagrade, sudionicima nudimo svesrdnu podršku te im prenosimo potrebno poduzetničko znanje i iskustvo kako bi svoje proizvode i usluge podigli na još veću razinu’, rekao je Jakub Miler, izvršni direktor InnoEnergyja za središnju Europu.

Za mnoge je glavni motiv sudjelovanja prilika da budu pozvani u prestižni Highway® akcelerator, jedan od najvećih te vrste u Europi, a kroz koji Innoenergy nudi ulaganja u vrijednosti do 150. 000 eura te tako pomaže preobraziti startupove iz ranih faza razvoja u uspješne poslovne tvrtke.

Po prvi puta u povijesti ovog natjecanja, uvedena je i Clean Air Challenge nagrada, kojom se nagrađuju tvrtke za doprinos u inicijativama i promišljanju zelenih tehnologija kojima se poboljšava kakvoća i kvaliteta zraka. Priznanje je uručeno Roofit.solaru, tvrtki iz Estonije koja je uvela novi tip solarnih panela, sastavljenih od uobičajenih krovnih materijala, obogaćenih fotonaponskim modulima.