start-upovi koji mijenjaju svijet

Nova prilika za osvajanje 50 tisuća eura, prijavite se!

12.02.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Od ponedjeljka, 11. veljače, otvorene su prijave za peto izdanje start-up natjecanja PowerUp. Sudionici će se natjecati za glavnu nagradu od čak 50 tisuća eura i priliku za razvoj poslovanja na globalnoj razini. Natjecanje, u organizaciji InnoEnergyja, najveće je start-up natjecanje u srednjoistočnoj Europu te uključuje područja poput energije, mobilnosti i pametnih tehnologija

Akceleracijski program Highway® usmjeren je na razvoj start-up projekata i njihovu prilagodbu europskom tržištu. Sudionici programa dobivaju podršku iz različitih područja – od pravnih savjeta, preko dizajna do agilne metodologije te pristup međunarodnim klijentima, kao i ulaganje do 150 tisuća eura.

U petom izdanju natjecanja uvedene su dopune vezane za „Clean Air Challenge“, pa će tako dodatna nagrada biti dodijeljena start-upu čije rješenje doprinosi smanjenju onečišćenja zraka i smoga. InnoEnergy je ključni dionik u inicijativi „Clean Air Challenge“ koja je pokrenuta u listopadu 2018. u Bruxellesu.

Sa svakim izdanjem natjecanja broj sudionika se udvostručuje. U 2018. InnoEnergy je zaprimio više od 300 prijava, stoga se procjenjuje da će interes za ovogodišnje izdanje natjecanja, koja završava 11. ožujka, također biti značajan. Osim u opsegu, u posljednje su dvije godine prijave rasle i u kvaliteti projekata. Broj prijava s gotovim prototipom drastično se povećao s 28 prototipa u 2016. na 120 u 2018. godini. Isto povećanje vidljivo je i u prijavama s funkcionalnim proizvodom ili uslugom (s 19 na 93).

'Broj sudionika koji iz godine u godinu raste, zajedno s činjenicom da start-upovi koji se prijavljuju u sve većem broju imaju projekte na naprednom stupnju razvoja, pokazuje sve veću prepoznatljivost i rastući ugled natjecanja. PowerUp! otvara vrata prema razvoju za hrabre inovatore iz središnje i istočne Europe te im omogućuje pristup našoj međunarodnoj mreži poslovnih partnera. Sudionici koji prijavljuju projekte također prepoznaju te prednosti', ističe Jakub Miler, predsjednik Uprave InnoEnergy za središnju Europu.

Posebno poželjna rješenja odnose se na projekte iz područja energije, mobilnosti, čistog zraka, grijanja, čistih i pametnih tehnologija. Start-upovi čije će prijave biti prihvaćene bit će pozvani na „bootcamp“, radionice koje vode priznati europski poslovni mentori. Navedene će radionice pripremiti sudionike za finale na nacionalnoj razini, kao i za veliko finale, u kojem će svoje ideje predstaviti stručnjacima.

Pobjednik će biti odabran 21. svibnja u Krakowu tijekom Impact '19 – jednog od najvažnijih gospodarskih događaja u Srednjoj i Istočnoj Europi.