OBJAVLJEN PROTOKOL

Evo što trebate napraviti da vam se oproste dugovi

24.01.2015 u 20:42

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske na svojim službenim stranicama konačno je objavila Protokol, upute i svu potrebnu dokumentaciju prema kojima prezaduženi i blokirani građani mogu iskoristiti mjere otpisa duga

Oko 60.000 prezaduženih građana i njihovih obitelji, uključujući umirovljenike, nezaposlene, osobe s malim primanjima i osobe s invaliditetom imaju priliku iskoristiti privremene i jednokratne mjere Vlade Republike Hrvatske kojima im se nudi novi početak. Na svojim službenim stranicama Vlada je objavila sve detalje te Protokol o postupku provedbe Sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima, kako glasi puni naziv ove inicijative.

Zahtjevi za otpis dugova mogu se podnijeti od 2. veljače do 30. lipnja 2015. Dugovi se mogu otpisati građanima čiji je račun blokiran dulje od godinu dana, zaključno s 30. rujna 2014. u iznosu najviše do 35.000 kuna kumulativno po svim vjerovnicima, a koji je evidentiran u Fini.

Građani koji mogu podnijeti zahtjev su: korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine te građani čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (za samca) ili 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji.

Zainteresirane građane Vlada je podijelila u dvije kategorije tj. dva kriterija:

Pod Kriterij A potpadaju građani Korisnici novčanih naknada sustava socijalne skrbi koji primaju Zajamčenu minimalnu naknadu (ZMN), Pomoć za uzdržavanje (PZU) ili osobnu invalidninu.

Pod Kriterij B potpadaju građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca do podnošenja zahtjeva ne prelaze 2.500,00 kuna za samca odnosno 1.250,00 kuna po članu kućanstva, a koji:

- nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive
- nemaju u vlasništvu drugu imovinu koju bi mogle koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba
- nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji (osim onih građana čija su navedena sredstva ovršena u cijelosti, ali su i dalje blokirani jer je iznos duga bio veći od iznosa koja su bila raspoloživa na računima za navedene svrhe)

Građani u Kriteriju A i B kako bi im dugovi bili otpisani trebaju:

- u Fini ili u 5 ovlaštenih centara za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split) provjeriti jesu li na popisu dužnika koji mogu podnijeti Zahtjev za otpis duga, zatražiti ispis Pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine te ispuniti pripadajući Zahtjev.

- prikupiti potrebnu dokumentaciju te je dostaviti vjerovnicima neposrednom dostavom ili poštom.

Detaljne upute te svu potrebnu dokumentaciju za otpis duga možete preuzeti s ove adrese

Ukupan dug građana koji su blokirani 360 dana za iznos do 35.000 kuna (uključujući i gore navedene dužnike do 10.000 kn) prema svim vjerovnicima iznosio je 1.476.522.712,26 kuna (u navedeni iznos uključena je glavnica i svi troškovi, a nije uključen iznos kamate koja je iznosila 712.155.788,86 kuna).

Objavljeni Protokol o postupku provedbe Sporazuma o mjerama za ublažavanje financijskih teškoća određenog dijela građana koji su ovršenici u postupcima prisilne naplate tražbina male vrijednosti na novčanim sredstvima možete pronaći na ovom linku