MANJE NAGRADE

Evo kako izgleda novi kolektivni ugovor u Agrokoru

Bionic
Reading

Za jedanaest proizvodnih poduzeća u vlasništvu koncerna Agrokor Ivice Todorića na snazi je novi kolektivni ugovor zaključen sa šest reprezentativnih sindikata početkom svibnja, a objavljen je u najnovijem broju Narodnih novina. Većina stečenih prava ostala su ista. Ipak, radnicima su smanjene jubilarne nagrade i troškovi prijevoza.

Najveće Agrokorovo poduzeće, trgovački lanac Konzum, te Tisak, nisu obuhvaćeni ovim ugovorom, a lani su vodili žestoke pregovore i bunili se rušenju određenih prava, piše Poslovni dnevnik. U Agrokoru poručuju da su vrlo sličan kolektivni ugovor zaključili i za te uslužne tvrtke, ali ga nisu u obvezi javno objaviti kao u slučaju proizvodnih tvrtki.

U odnosu na prethodni kolektivni ugovor, uglavnom su potvrđena dosad stečena prava za Agrokorove zaposlenike poput prava na regres, božićnicu, uskrsnicu, dara za djecu, a nisu mijenjani niti dodaci na osnovnu plaću, što znači da se plaće radniku uvećava za 40 posto za rad noću, 60 posto za prekovremeni rad, 40 posto za rad nedjeljom, 10 posto za rad u drugoj smjeni i 15 posto za dvokratni rad s prekidom dužim od jednog sata, dok za rad na blagdane ima pravo na naknadu i plaću uvećanu za 50 posto.

Promjene su, pak, vidljive na jubilarnim nagradama i troškovima prijevoza, koji su srezani na maksimalnih 700 kuna.

Cijeli članak možete pročitati OVDJE