svjetska tržišta

Europski ulagači oprezni, indeksi stagniraju, a Wall Street porastao

18.07.2023 u 09:42

Bionic
Reading

Na europskim se burzama u utorak ujutro trguje oprezno, dok ulagači čekaju nove gospodarske pokazatelje i poslovne rezultate kompanija, pri čemu burzovni indeksi stagniraju

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, kada je pao. Jutros je londonski FTSE indeks ojačao 0,01 posto, na 7.407 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,12 posto, na 16.049 bodova, a pariški CAC 0,06 posto, na 7.287 bodova.

A na azijskim su burzama cijene dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 9,30 sati u minusu 0,5 posto, oslabivši drugi dan zaredom. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,3 i 2,1 posto.

Loše raspoloženje na burzama posljedica je jučer objavljenih podataka koji su pokazali da se kinesko gospodarstvo od koronakrize oporavlja sporije nego što su se ulagači nadali. Među ostalim, jučer je objavljeno da je kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 6,3 posto na godišnjoj razini, manje od 7,3 posto, koliko su analitičari očekivali u anketi Reutersa.

Posljedica je to slabosti kako domaće, tako i inozemne potražnje. A inozemna potražnja neće se oporaviti sve dok središnje banke zapadnih zemalja zbog visoke inflacije podižu kamatne stope, što usporava rast gospodarstava. Zbog toga azijske ulagače nije ohrabrio ni jučerašnji rast Wall Streeta. Dow Jones ojačao je 0,2 posto, dok je S&P 500 porastao 0,4, a Nasdaq indeks 0,9 posto.

To se ponajviše zahvaljuje nadi ulagača da će kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija biti bolji nego što analitičari procjenjuju. A analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju biti oko 8 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.