aktualna kriza

Europski ministri financija traže pravedno oporezivanje digitalnih kompanija

19.06.2020 u 11:52

Bionic
Reading

Tehnološke su kompanije zbog pandemije koronavirusa i krize koju je izazvala postale moćnije i profitabilnije i moraju plaćati pravedne poreze, poručila su četvorica europskih ministara financija u pismu američkom kolegi

Gotovo 140 zemalja pregovara pod egidom Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) o izmjenama međunarodnih poreznih propisa kako bi se sustav oporezivanja prilagodio digitalnom dobu.

Sredinom tjedna američki ministar financija Steven Mnuchin naprasno je objavio da se SAD povlači iz pregovora budući da nije postignut nikakav napredak.

Američki potez izazvao je oštar odgovor Francuske, Španjolske i Italije čiji su ministri financija zajedno s britanskim kolegom uputili i pismo američkom kolegi u koje je uvid dobio BBC.

„Aktualna kriza povezana sa Covidom-19 potvrdila je potrebu da se uspostavi mehanizam pravedne i dosljedne raspodjele dobiti multinacionalnih kompanija čije poslovanje uopće ne uključuje fizičku oporezivu prisutnost ili je ona jako ograničena", pišu ministri.

„Pandemija je ubrzala temeljnu transformaciju u potrošačkim navikama i povećala upotrebu digitalnih usluga, posljedično ojačavajući dominantni položaj digitalnih poslovnih modela i povećavajući vlastite prihode na štetu tradicionalnijih poduzeća“, upozoravaju.

Digitalni divovi, gdje god im bilo sjedište, izaći će iz aktualne krize moćniji i profitabilniji, naglašavaju četvorica ministara.

„Te tvrtke profitiraju od slobodnog pristupa europskom tržištu. Pošteno je i opravdano očekivati da plaćaju će pravedne poreze u zemljama u kojima stvaraju vrijednosti i dobit“, zaključuju.

Zato tehnološki divovi, poput Googlea, Amazona i Facebooka, moraju plaćati "pravedne poreze“, poručuju četvorica ministara.

Rješenje bi još moglo biti dogovoreno ove godine, podvukli su.

Američki ministar trgovine Robert Lighthizer rekao je pak Kongresu da je SAD odustao od pokušaja pronalaženja multilateralnog rješenja za oporezivanje tehnoloških tvrtki.

Druge su države udružile snage kako bi „zeznule Ameriku“, ustvrdio je Lightizer.