TRŽIŠTA KAPITALA

Europske burze dosegnule rekordne razine, ulagače ohrabrila vijest o koronavirusu

11.02.2020 u 11:07

Bionic
Reading

Na europskim su burzama u utorak ujutro cijene dionica dosegnule rekordne razine, kao i jučer na Wall Streetu, jer je ulagače ohrabrio podatak da je u Kini smanjen broj novozaraženih osoba od koronavirusa u odnosu na prethodni dan

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,7 posto i dosegnuo rekordnih 427 bodova.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,70 posto, na 7.501 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,75 posto, na 13.596 bodova, a pariški CAC 0,65 posto, na 6.053 boda.

Europske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i podatak da je broj novozaraženih ljudi od koronavirusa u Kini jučer porastao za otprilike 2.500, manje u odnosu na 3.062 dan prije.

No, broj umrlih premašio je njih 1.000, a ukupno zaraženih više od 42.000, pa je, kažu analitičari, prerano govoriti o vrhuncu krize.

U međuvremenu, u Kini se radnici vraćaju na posao nakon produženih novogodišnjih praznika. No, taj proces ide polagano, a mnoge su poslovne konferencije i sajmovi otkazani.

Zbog toga analitičari dodatno smanjuju procjene rasta kineskog gospodarstva u prvom tromjesečju.

„Širenje koronavirusa sasvim je promijenilo dinamiku kineskog gospodarstva”, navode analitičari JPMorgan banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Procjenjuju da bi širenje zaraze moglo dosegnuti vrhunac u ožujku, dok bi tvornice mogle pokrenuti proizvodnju u ovom mjesecu.

„U tom slučaju, rast gospodarstva u prvom tromjesečju mogao bi oštro usporiti na otprilike 1 posto na godišnjoj razini, a potom u drugom kvartalu ubrzati na 9,3 posto”, smatraju analitičari JPMorgana.

No, ako širenje zaraze ne dosegne vrhunac do travnja, gospodarstvo bi u prvom kvartalu moglo pasti, dok bi oporavak uslijedio u drugom i trećem tromjesečju, zaključuju analitičari JPMorgana.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,8 posto, nakon što je jučer oslabio oko 0,5 posto.

Na Tokijskoj se burzi, pak, zbog praznika danas nije radilo.