POZITIVNO MIŠLJENJE

Europska komisija prihvaća model privatizacije Uljanika

04.06.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dobilo je pozitivno mišljenje povjerenice Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes o predloženom modelu privatizacije pulskog Uljanika, izjavio je jučer potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec

Nakon tog pozitivnog mišljenja, Ministarstvo je Europskoj komisiji poslalo svu potrebnu dokumentaciju za novi model privatizacije. Nadam se da ćemo nakon analize tih materijala od Europske komisije vrlo skoro dobiti 'zeleno svjetlo' za raspisivanje natječaja, rekao je Polančec.

Za pulski Uljanik hrvatska je strana od početka tražila se da se privatizira po drukčijem modelu nego li ostala brodogradilišta, i u čijoj bi privatizaciji sudjelovali i radnici, no, krajem siječnja iz Europske su komisije stigli novi uvjeti natječaja, uz ostalo i da za Uljanik vrijedi model kao i za ostala brodogradlišta.

Kompromis bi, kako se doznaje, bio u novom modelu koji predviđa da se 58 posto dionica Uljanika putem natječaja proda strateškom partneru, a 25 posto dionica predviđeno je za radnike.

Europska komisija od Hrvatske traži i smanjenje kapaciteta hrvatskih brodogradilišta, a Polančec ističe kako komisija smatra da prenamjena proizvodnog asortimana brodogradilišta Kraljevica, ako to podrazumjeva proizvodnju megajahti u Kraljevici, ne bi bila kompenzacijska mjera. To znači da ćemo dodatno morati naći prostora za smanjenje kapaciteta, rekao je Polančec.