Fiat Chrysler i PSA

Europska komisija odobrila spajanje teško 38 milijardi dolara, kojim će nastati četvrta svjetska automobilska grupacija

21.12.2020 u 13:49

Bionic
Reading

Europska komisija uvjetno je u ponedjeljak odobrila 38 milijardi dolara vrijedno spajanje talijansko-američkog automobilskog diva Fiata Chryslera i francuskog PSA, matične tvrtke Peugeota, Citroena i Opela.

"Možemo odobriti spajanje Fiata Chryslera i Peugeota SA jer će njihove preuzete obveze olakšati pristup tržištu malih komercijalnih kombija i njihovo širenje", rekla je potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager u priopćenju za medije.

Taj je pristup važan samozaposlenima i malim i srednjim poduzećima u cijeloj Europi, naglasila je Vestager.

Uvjeti su uglavnom usmjereni na laka gospodarska vozila. Francuska će kompanija tako produljiti sporazum s Toyotom u tom segmentu, povećati joj kapacitete i sniziti transferne cijene vozila, rezervnih dijelova i opreme.

Fiat i PSA će također konkurenciji osigurati pristup mreži za popravak i održavanje kako bi pomogli novim tvrtkama u širenju na tržištu.

Spajanje bi se trebalo dovršiti u prvim mjesecima 2021. godine, čime će nastati četvrta najveća svjetska automobilska grupacija, nakon Volkswagena, Renault-Nissan-Mitsubishija i Toyote.

Europska komisija u lipnju je pokrenula detaljnu istragu planiranog planova zbog bojazni da će ograničiti slobodno tržišno natjecanje u sve važnijem sektoru kombija.

EK ima ovlasti postaviti uvjete ili u potpunosti spriječiti spajanja, podsjeća agencija Dpa.