PODACI EUROSTATA

EU i eurozona u prvom tromjesečju na korak od stagnacije

16.05.2023 u 15:09

Bionic
Reading

Gospodarstvo eurozone i EU-a tek je neznatno poraslo u prvom tromjesečju, izvijestio je u utorak Eurostat, snizivši blago prognozu rasta na razini Unije

Sezonski prilagođen bruto domaći proizvod (BDP) u 20-članoj eurozoni u prvom je tromjesečju porastao 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje kada je stagnirao, objavio je Eurostat.

U EU BDP je porastao za 0,2 posto, što je za 0,1 postotni bod slabije no što je Eurostat prognozirao krajem travnja. U posljednja tri prošlogodišnja mjeeca smanjio se za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini aktivnost na području primjene zajedničke europske valute uvećana je početkom godine za 1,3 posto, nakon 1,8-postotnog rasta u četvrtom tromjesečju 2022. Gospodarstvo EU-a poraslo je 1,2 posto, za 0,1 postotni bod slabije no što je Eurostat procijenio u travnju. Na kraju prošle godine uvećano je za 1,7 posto.

Skok u Poljskoj

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast aktivnosti u prvom kvartalu u odnosu na prethodna tri mjeseca zabilježila Poljska, za 3,9 posto. Slijedi Portugal s tromjesečnom stopom rasta od 1,6 posto.  Najskromnije je u odnosu na prethodna tri mjeseca porasla aktivnost u Češkoj i Rumunjskoj, za 0,1 posto. U Njemačkoj je gospodarstvo stagniralo.

Najveći pad gospodarske aktivnosti na tromjesečnoj razini zabilježen je u Litvi, za tri posto. Slijedi Irska s padom aktivnosti od 2,7 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Hrvatsku, Estoniju, Grčku, Luksemburg i Maltu. 

Četvorka s padom aktivnosti

Na godišnjoj razini najveći rast aktivnosti bilježila je u prvom tromjesečju, prema Eurostatu dostupnim podacima, Španjolska, od 3,8 posto. Slijedi Cipar s rastom aktivnosti za 3,4 posto.

Najskromnije je porasla aktivnost u Latviji i Švedskoj, za 0,3 posto. Poljsko je gospodarstvo stagniralo. Najveći pad aktivnosti u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje bilježila je Litva, od 3,6 posto. Aktivnost je smanjena i u Mađarskoj, Češkoj i Njemačkoj, za 1,1 posto, odnosno 0,2 posto i 0,1 posto.