SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ:

'EU do 2020. daje 1,3 milijarde eura za razvoj prometnica'

09.12.2015 u 15:30

Bionic
Reading

Za razvoj prometnog sektora Hrvatska je iz fondova Europske unije, u sklopu Operativnog programa promet 2007.- 2013., ugovorila ukupno 76 projekta, vrijednosti 285,13 milijuna eura, istaknuto je u srijedu u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture na predstavljanju rezultata tog programa

Europska unija dodijelila je Hrvatskoj za razvoj prometnog sektora u razdoblju od 2007. do 2013. godine 279 milijuna eura, dok je Hrvatska ugovorila projekte u vrijednosti 285 milijuna eura, što je dva posto više od alokacije, istaknuo je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

’Dobro je što smo ugovorili više i nadam se da ćemo većinu uspjeti iskoristiti, što će ovisiti o građevinskom sektoru i vremenskim prilikama. Većina projekata bit će završena do rujna ili listopada iduće godine’, kazao je Hajdaš Dončić, napomenuvši da su zbog većeg postotka ugovaranja i iskorištavanja sredstava iz EU fondova napravljene određene promjene u Operativnom programu promet za to razdoblje.

Za razdoblje od 2014. do 2020. najavio je ulaganja iz europskih fondova u prometnu infrastrukturu, povezanost i mobilnost u iznosu od ukupno 1,3 milijarde eura.

Što se tiče Pelješkog mosta, ministar je naglasio da se slanje aplikacije u Bruxelles za taj projekt očekuje krajem siječnja iduće godine kao i raspisivanje javnog natječaja.

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić istaknuo je da je Hrvatska u sklopu Operativnog programa promet 2007. -2013. ugovorila sva sredstva koja su joj bila na raspolaganju, a dosad iskoristila oko 50 do 60 posto. ’To je dokaz što je hrvatska vlada radila protekle četiri godine na europskim projektima’, kazao je.

Naglasio je da je Hrvatskoj tijekom ove godine, do kraja studenog, isplaćeno ukupno iz EU fondova 5,06 milijardi kuna, što je 3 milijarde više nego godinu prije.

’Rast BDP-a u trećem tromjesečju nije rezultat samo turizma, nego i investicija koje su porasle najviše od 2008. godine kao rezultat rasta javnih investicija od korištenja EU fondova’, rekao je Grčić, odbacivši kritike na račun slabog iskorištavanja europskog novca.
Na upit novinara o mogućim problemima s privremenim proračunskim financiranjem ako se uskoro ne sastavi vlada, Grčić je da kazao da bi dogovori oko formiranja vlade ili novih izbora trebali biti gotovi do kraja veljače iduće godine kako bi ostalo dovoljno vremena za izradu proračuna i njegovo usvajanje do kraja ožujka.

’Financiranje ide svojim tijekom, u pripremi je i zadnja domaća obveznica u ovoj godini. Ministarstvo financija uredno radi svoj posao bez obzira na tehničku vladu’, kazao je.

Na događaju su predstavljeni projekti-primjeri dobre prakse, koji se financiraju u sklopu Operativnog programa promet 2007.-2013. kao što su Zračna luka Dubrovnik, most kopno-otok Čiovo u Trogiru, ulaz u luku Ploče te željeznička pruga Gradec -Sveti Ivan Žabno.