prihodi porasli

Erste banka očekuje da će ruska invazija tek posredno utjecati na njeno poslovanje

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2022 13:30
  • Objavljeno 01.03.2022 u 13:25
Erste banka - ilustracija

Erste banka - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Austrijska banka Erste Group izvijestila je o snažnom rastu prihoda i dobiti u 2021. godini zahvaljujući oporavku kreditiranja i višim naknadama, procijenivši da bi ruski napad na Ukrajinu mogao tek posredno utjecati na njezino poslovanje. Operativni prihod austrijskog zajmodavca porastao je prošle godine 8,2 posto, na 7,74 milijarde eura, pokazalo je preliminarno izvješće objavljeno u ponedjeljak.

Prihod od kamata uvećan je 4,2 posto, na 4,98 milijardi eura. "Snažan operativni rezultat odražava viši neto prihod od kamata zahvaljujući podizanju kamatnih stopa u Češkoj i Mađarskoj i solidan rast obujma kredita, te znatno viši prihod od naknada i provizija zahvaljujući oporavku gospodarstava i tržišta u regiji", stoji u priopćenju.

Kreditni plasmani porasli su 8,6 posto, na 180,27 milijardi eura. Austrijska banka zaključila je prošlu godinu s neto dobiti od 1,92 milijarde eura, više nego dvostruko većom nego u 2020., prvoj godini pandemije. U odnosu na 2019. viša je za 30,6 posto.

Stopa adekvatnosti kapitala iznosila je na kraju prošle godine 14,5 posto i bila je viša za 0,3 postotna boda nego na kraju 2020.

Troškovi rizika svedeni su s 1,3 milijarde eura u 2020. na prošlogodišnjih 159 milijuna eura. "Neto rezervacije za kredite i plasmane i za obaveze i jamstva zabilježene su u Češkoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Srbiji i Mađarskoj, ali su općenito na vrlo niskoj razini", istaknula je austrijska banka u priopćenju.

Osvrnuvši se na rusku agresiju na Ukrajinu i na sankcije Moskvi, izvršni direktor Bernd Spalt istaknuo je da je izravna izloženost Erstea Rusiji i Ukrajini "zanemariva".

Erste Group nema podružnice u Rusiji ni u Ukrajini, podsjetio je izvršni direktor Bernd Spalt u priopćenju u poslovnim rezultatima.

Banka trenutno ne očekuje značajnije dodatne rezervacije za rizik zbog ruskog napada na Ukrajinu, ali ne isključuje mogućnost neizravnih posljedica, poput oscilacija na financijskim tržištima ili posrednog utjecaja sankcija na neke klijente.

Ukazuju na mogućnost osiguranja depozita i slučajeva blokade računa.

Svjesni smo izazova koje bi najnovija zbivanja mogla donijeti, ali uvjereni smo da smo "jako dobro" pozicionirani da se s njima nosimo, dodao je financijski direktor Stefan Dörfler.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!