poziv građanima

Erdogan čini sve ne bi li ojačao liru, sad je posegnuo i za ovom šokantnom mjerom

30.12.2021 u 10:48

Bionic
Reading

Nakon nedavnog potonuća turske lire predsjednik Recep Tayyip Erdogan u koordinaciji s monetarnim vlastima čini sve ne bi li domaću valutu vratio u život. Zasad se čini da mu ide relativno dobro, no dosta je posla još pred njim

Zadnji u nizu poteza ipak će izazvati dosta kontroverzi. Naime Središnja banka Turske (CBRT) pozvala je građane na zamjenu zlata i drugih sredstava za nacionalnu valutu.

Ranije ovog mjeseca turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan najavio je da će ministarstvo financija i središnja banka nadoknaditi gubitke građanima koji zamijene devizne depozite na svojim računima za lire ako njezina vrijednost nastavi padati.

Nakon predsjednikove objave središnja banka počela je podržavati vladine inicijative, a građani koji su imali devizne depozite do 20. prosinca imali su priliku iskoristiti ponuđene pogodnosti.

Iz CBRT-a su priopćili da će slične inicijative biti usmjerene i na one građane koji imaju depozite u zlatu i drugim fondovima ako ih odluče pretvoriti u lire.

  • +13
Recep Tayyip Erdogan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Ova objava dovela je do značajnog jačanja vrijednosti lire. Nakon rasta od 47 posto 21. prosinca lira je nastavila uzlaznu putanju, pa je tečaj dolara prema liri 24. prosinca bio na 10,31. Ovoga tjedna ponovno joj je počela padati vrijednost, pa je tečaj dolara dosegnuo 12,06.

Još uvijek nije sasvim jasno podržavaju li činjenice Erdoganove ambiciozne najave o strelovitom rastu depozita u lirama posljednjih tjedana. Analitičari kažu da je vlada također mogla snažno intervenirati na deviznim tržištima, skupljajući lire u nastojanju da se suprotstavi silaznoj spirali valute.

Intervencija je koštala središnju banku najmanje 5,5 milijardi dolara deviznih rezervi, prema službenim podacima. Ekonomisti kažu da u službenim podacima nisu vidjeli porast depozita u lirama.

Gleda li se cijela godina, vidljivo je to da će Erdogan imati još dosta posla s nacionalnom valutom. Naime turska je lira ove godine u odnosu na dolar potonula više od 40 posto.