REVIDIRALI PROGNOZU

Ekonomisti banaka: Pad BDP-a neće biti 1,3 već 1,5 posto

novac, kune, banka

novac, kune, banka

Izvor: Cropix / Autor: Elvir Tabaković

Glavni ekonomisti šest hrvatskih banaka na samom početku godine predviđali su pad BDP-a u 2012. između 0,5 posto i 2,1 posto, što je davalo prosječnu stopu od -1,3 posto

Prema revidiranim očekivanjima prosječna očekivana stopa promjene BDP-a sada je za 0,2 boda niža nego u siječnju i iznosi -1,5 posto

Podaci su to drugog broja Izgleda u kojima Hrvatske udruge banaka (HUB) prikazuje rezultate ankete o ekonomskim očekivanjima u tekućoj godini.

Očekuje se kontrakcija svih najvažnijih komponenti BDP-a. Očekivano je najveća kod investicija (-3,1 posto), no tu je i disperzija očekivanja najveća: najveći pesimist očekuje pad za 6 posto, a najveći optimist za samo 1 posto.

Početkom godine očekivala se inflacija od 2,5 posto na kraju godine, no sada je to očekivanje značajno veće te iznosi 3,3 posto

Osobito vrijedi zabilježiti vrlo uzak raspon prognoza, što znači da spomenuti prosjek vrlo dobro reprezentira stavove pojedinih ekonomista: najveći optimist očekuje inflaciju na razini od 3 posto godišnje, a najveći pesimist na razini od 3,5 posto.

Jedina važna stavka kod koje je došlo do poboljšanja očekivanja tiče se deficita proračuna.

Ekonomisti su i početkom godine, kada su u prosjeku očekivali deficit od 4,9 posto BDP-a, u očekivanja ugradili mogućnost određene fiskalne prilagodbe.

Ovom su revizijom ta očekivanja još malo poboljšana. Očekivani deficit sada iznosi 4,7 posto, a raspon je očekivanja sužen i kreće se od -4,3 posto kod najvećeg optimista do -5 posto kod najvećeg pesimista (ranije je najveći pesimist očekivao -6 posto).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi