SUMORNA STOJIĆEVA PROGNOZA

'Ekonomija će rasti puževim korakom'

  • Autor: Z. Korda
  • Zadnja izmjena 06.09.2010 14:40
  • Objavljeno 06.09.2010 u 13:39
Hrvoje Stojić

Hrvoje Stojić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vjekoslav Skledar

'Nakon ovogodišnjeg pada od 1,8 posto, BDP će u idućim godinama rasti vrlo sporo, zbog fiskalnih rizika, izostanka strukturnih reformi te visoke nezaposlenosti', naglasio je Hrvoje Stojić, glavni analitičar Hypo Alpe Adria banke na predstavljanju makroekonomskih očekivanja HAAB-a do 2012. godine

Očekivanje pada BDP-a od 1,7 do 1,8 posto u 2010. nešto je niže nego u ranijim prognozama Hypo banke, a kao glavni razlog za poboljšanje izgleda analitičari navode rast izvoza i dobre rezultate turističke sezone. 'Smanjivanje domaće potražnje i dalje će dominantno utjecati na oporavak gospodarstva', naglasio je Stojić, tako da u narednim godinama rast BDP-a neće biti veći od dva posto

Analitičari Hypa predviđaju da će zbog odgađanja fiskalne konsolidacije proračunski deficit ove godine dosegnuti sedam posto BDP-a, a prema riječima Hrvoja Stojića, javni dug će rasti dok god su troškovi financiranja veći od rasta BDP-a.

Istaknuo je da kamatne stope neće padati upravo zbog zaduživanja države, koje se hitno mora zaustaviti. Stojić smatra da je ključno pitanje za Vladinu fiskalnu politiku – hoće li hrabrost pobijediti populizam. Stoga predlaže da se uvedu stroga fiskalna pravila po principu 'koliko imamo, toliko trošimo'. Također, zalaže se za veću transparentnost u dodjeli socijalnih transfera i smanjenje državne administracije kroz manje razina upravljanja.

Analitičare HAAB-a zabrinjava slab oporavak industrijske proizvodnje u odnosu na zemlje u okruženju te izostanak investicija i pogoršanje konkurentnosti u međunarodnoj robnoj razmjeni. Jedino rješenje je da se to popravi, smatra Stojić, hitan angažman države u promjeni strukture ekonomije. Potrebno je smanjiti udjel države u ekonomiji i pomoći tvrtkama koje imaju zdrav potencijal rasta na međunarodnom tržištu.

Srednjoročnu potencijalnu stopu rasta od dva posto moguće je ostvariti teko po napuštanju 'ekstenzivnog' modela rasta (državni intervencionizam) u korist 'intenzivnog' modela temeljenog na jačanju produktivnosti, reformama na strani ponude, tehnološkoj obnovi, kao i političkoj stabilnosti.

Stojić nema ništa protiv intervencije MMF-a. 'To bi bio pozitivan znak investitorima da ćemo u srednjoročnom razdoblju moći postići nižu cijenu zaduživanja', smatra Stojić.

Globalne ekonomske trendove prokomentirao je Peter Dixon, glavni ekonomist Commerzbanka. Naglasio je da je opasnost od recesije s dvostrukim dnom i dalje realna te da je ne treba ignorirati.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi