europski poticaj

EK: Za sufinanciranje promocije poljoprivrednih proizvoda 183 milijuna eura

04.02.2021 u 13:42

Bionic
Reading

Europska komisija objavila je pozive za podnošenje prijedloga za sufinanciranje informiranja i promocije poljoprivrednih proizvoda Europske unije u inozemstvu i unutar EU, vrijednog 183 milijuna eura, objavili su u četvrtak iz Ministarstva poljoprivrede

Naglasak je, kako se navodi u priopćenju, stavljen na ekološke proizvode, koje će poljoprivrednici imati priliku promovirati u zemljama s visokim potencijalom rasta poput Južne Koreje, Japana, Meksika i Kanade.

Programi bi trebali informirati potrošače o shemama kvalitete EU, promicati visoke standarde sigurnosti i kvalitete proizvodnje, kao i raznolikost i autentičnost europskih proizvoda.

Ove se godine poseban fokus stavlja na promicanje proizvoda i načine poljoprivredne proizvodnje koji izravnije podržavaju ciljeve Europskog zelenog plana, poput ekoloških proizvoda, voća i povrća te održive poljoprivredne proizvodnje, navode iz Ministarstva.

Od 183 milijuna eura ukupnog proračuna za mjere, 173,4 milijuna eura predviđeno je za sufinanciranje programa promocije koji će biti odabrani sukladno objavljenim natječajima, 86 milijuna eura za programe promotivnih kampanja u skladu s ambicijama Europskog zelenog plana, posebno strategijom "Od polja do stola“.

To uključuje programe promocije ekoloških proizvoda s ukupno dodijeljenim proračunom od 49 milijuna eura i održive poljoprivrede s proračunom od 18 milijuna eura, dok je 19,1 milijuna eura dodijeljeno je za promociju voća i povrća u kontekstu uravnotežene prehrane.

Također, više od 88 milijuna eura predviđena je za promociju u zemljama izvan EU. 

Financijski doprinos EU jednostavnim programima na unutarnjem tržištu iznosi 70 posto prihvatljivih rashoda, a u trećim zemljama 80 posto prihvatljivih rashoda. Preostale rashode snose isključivo organizacije predlagateljice programa, pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede.

Prijedlozi programa za sufinanciranje zaprimaju se do 28. travnja do 17 sati po srednjoeuropskom vremenu (Bruxelles), a nakon evaluacije svih zaprimljenih prijedloga EK će tijekom jeseni objaviti listu programa koji su zadovoljili uvjete sufinanciranja.

Iz Ministarstva poljoprivrede u priopćenju napominju da pihvatljivi podnositelji prijave moraju biti trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su reprezentativne za određeni sektor ili sektore u Hrvatskoj, trgovinske ili međutrgovinske organizacije koje su na razini EU reprezentativne za određeni sektor ili sektore-priznate proizvođačke organizacije ili udruženja proizvođačkih organizacija te tijela poljoprivredno-prehrambenog sektora čiji su cilj i aktivnost usmjereni ka pružanju informacija o poljoprivrednim proizvodima i njihovoj promociji i kojima je povjerena zadaća pružanja javnih usluga u tom području.