europska središnja banka

ECB želi pomoći zaduženim članicama eurozone kupnjom obveznica, uz uvjete

28.06.2022 u 14:13

Bionic
Reading

Europska središnja banka mogla bi kupovinom obveznica zaduženih članica eurozone, uz uvjete, smanjiti razlike u troškovima zaduživanja i potom vjerojatno izvlačiti novac iz sustava kako bi kontrolirala inflaciju, izjavila su dva izvora

ECB je na lipanjskoj sjednici najavio da će zbog visoke inflacije podići kamatne stope u srpnju za četvrtinu postotnog boda. Dodali su i da bi ih mogli ponovo podići u rujnu, možda još i više.

Nakon njihove najave razlika u prinosima na referentne njemačke državne obveznice i na one visoko zaduženih članica eurozone na jugu Europe, poput Italije, dosegnula je najvišu razinu u više od dvije godine, signalizirajući veliku razliku u troškovima zaduživanja.

Kako bi smanjila tu razliku, banka je na izvanrednoj sjednici sredinom mjeseca najavila da bi mogla pomoći zaduženim članicama eurozone "fleksibilnom" kupnjom dužničkih papira i "novim instrumentom".

To znači da ECB planira podići troškove zaduživanja u eurozoni u cjelini i istodobno ih ograničiti za visoko zadužene članice.

Balansirajući između ta dva cilja, ECB planira novi program kupnje obveznica i paralelne dražbe na kojima će komercijalne banke moći polagati novac u ECB-u po povoljnijoj cijeni od službene kamate na depozite, izjavila su dva upućena izvora.

Time bi banka de facto povukla iz opticaja novac kreiran novim programom kupnje obveznica, kao što je napravila i prije 10 godina. Razlika je u tome što je ECB brojnim poticajima u proteklom razdoblju kreirao čak 4,48 bilijuna eura rezervi u bankovnom sustavu.

Planirano rješenje bilo bi bolje od prodaje obveznica zemalja s nižim troškovima zaduživanja, koja bi vjerojatno donijela gubitke njihovim središnjim bankama, napominje Reuters. 

Upravno vijeće ECB-a predstavit će novi program na sjednici krajem srpnja.

Detalji se još razrađuju, a poznato je da će zemlje čiji bi se troškovi smanjivali možda morati ispuniti određene uvjete, poput poštivanja makroekonomskih preporuka Europske komisije, navodi Reuters.