monetarna politika

ECB produljuje liniju za likvidnost u eurima s HNB-om do kraja ožujka 2022.

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 04.02.2021 13:19
  • Objavljeno 04.02.2021 u 13:19
HNB

HNB

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva

Europska središnja banka (ESB) i Hrvatska narodna banka (HNB) dogovorile su produljenje linije za likvidnost u eurima do kraja ožujka 2022. godine, priopćio je HNB u četvrtak

Valutnim ugovorom o razmjeni, tzv. valutnim swapom (engl. swap line), HNB-u je omogućena razmjena kuna zaduživanjem kod ESB-a do iznosa od dvije milijarde eura.

HNB podsjeća da su linije za likvidnost uspostavljene 2020. godine, kako bi se financijskim institucijama osigurala likvidnost u eurima posredovanjem nacionalnih središnjih banaka. Osnovni cilj linija je zadovoljenje moguće potrebe za likvidnosti u eurima u zemljama izvan europodručja u situaciji tržišnih poremećaja zbog šoka prouzročenog bolešću covid-19.

Tim se linijama želi i osigurati nesmetano provođenje monetarne politike ESB-a odnosno spriječiti moguće učinke prelijevanja krize na financijska tržišta i gospodarstva europodručja.

Linija za likvidnost u eurima s Hrvatskom narodnom bankom inicijalno je dogovorena do kraja 2020., te je naknadno produljeno njeno trajanje do kraja lipnja 2021. godine.

  • +11
  • +8

Dan otvorenih vrata HNB-a

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić