SPAŠAVANJE IRSKE I PORTUGALA

ECB pojačao otkup obveznica

07.12.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) u ponedjeljak je objavila da je u prošlom tjednu kupila državne obveznice u vrijednosti gotovo dvije milijarde eura, osjetno povećavši vrijednost otkupa u odnosu na prethodni tjedan kada je iznosila 1,35 milijardi eura

U prošlotjedni iznos od ukupno 1,965 milijardi eura nije uračunat otkup državnih obveznica u četvrtak i petak, kada je središnja banka navodno utrošila velike iznose na kupovinu obveznica financijski slabijih zemalja članica, poput Irske i Portugala.

Iznos kupovina najveći je od srpnja, kada je tjedni ECB-ov otkup obveznica Grčke, Irske i Portugala dosegnuo vrijednost od približno četiri milijarde eura.

Od uvođenja navedenog programa otkupa državnih obveznica u svibnju u jeku grčke dužničke krize, ECB je ukupno dosad utrošio nešto više od 69 milijardi eura na kupovine državnih obveznica u pokušaju da ojača povjerenje u državne financije prekomjerno zaduženih članica eurozone.

U prvom tjednu nakon uvođenja toga programa kupovine su iznosile ukupno čak 16,5 milijardi eura, dok u tjednima krajem listopada i početkom studenoga ECB uopće nije kupovao obveznice.

Najnoviji potez pridonio je smanjenju napetosti na tržištima državnih obveznica, pa se tako stopa prinosa po 10-godišnjim grčkim obveznicama spustila na 11,563 posto u poslijepodnevnoj trgovini u ponedjeljak, s 11,632 posto na zatvaranju u prošli petak.

Prinosi po državnim obveznicama Irske, Italije, Portugala i Španjolske redom su pak porasli.