trump radi probleme

ECB nastavlja 'štampati' novac, strahuje se od američkih carina

09.03.2018 u 09:11

Bionic
Reading

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je potvrdila važeću razinu ključnih kamatnih stopa i program kupnji obveznica, blago podigavši procjenu gospodarskog rasta eurozone u 2018., pri čemu je bančin čelnik Mario Draghi upozorio na prijetnju protekcionizma.

Na današnjoj sjednici upravno vijeće ECB-a potvrdilo je postojeće ključne kamatne stope, uključujući onu od minus 0,4 posto na depozite, kojom banke nastoje odvratiti od toga da kod njih spremaju novac umjesto da ga plasiraju gospodarstvu i građanima.

Također su zadržali program kupnji obveznica u mjesečnim iznosima od 30 milijardi eura do planiranog isteka krajem rujna ove godine.

"Neto kupnje vrijednosnih papira u sadašnjim mjesečnim iznosima od po 30 milijardi eura trebale bi prema planu ostati na snazi do kraja rujna 2018., odnosno i dulje, bude li potrebno, u svakom slučaju sve dok upravno vijeće ne zaključi da su inflacijska kretanja kroz dulje razdoblje usklađena sa ciljanom razinom stope inflacije", navodi se u priopćenju.

Iz ECB-a su tako poručili da bi ipak mogli produljiti 2.550 milijardi eura vrijedan program kupnji obveznica i nakon isteka zacrtanog roka bude li potrebno.

U priopćenju koje obično objavljuju po završetku redovne sjednice izostavili su tek onaj dio koji govori o eventualnom povećanju iznosa mjesečnih kupnji imovine.

  • +2
Novac euri Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Oživjevši rast 19-članog gospodarstva izdašnim poticajima, u ECB-u su vrlo oprezno počeli zauzdavati poticaje gospodarstvu, strahujući da bi veća promjena mogla poništiti plodove njihovih dosadašnjih nastojanja.

Predsjednik ECB-a objavio je danas blago poboljšane prognoze stope gospodarskog rasta eurozone za 2018. godinu, prema kojima očekuju rast od 2,4 posto, nasuprot ranije projiciranih 2,3 posto. Potvrđene su pak projekcije za 2019. i 2020., kad očekuju rast od 1,9 odnosno 1,7 posto.

Među rizicima istaknuo je "jačanje protekcionizma", osvrnuvši se pritom na američke najave carina na uvoz čelika i aluminija. Iako bi njihov izravan utjecaj trebao biti ograničen, američki potezi raspiruju opću zabrinutost za stanje u međunarodnim odnosima, pojasnio je Draghi. "Ako uvodite carine svojim saveznicima, čovjek se pita tko su vam neprijatelji", kazao je čelnik ECB-a na konferenciji za novinstvo.

Europska unija poručila je da će na najavljene američke carine u kratkom roku uzvratiti istom mjerom.

I dok su ECB-ovi poticaji polučili željene rezultate kada je u pitanju rast, inflacija je i dalje osjetno ispod zacrtanih nešto manje od dva posto. U veljači kliznula je prema procjenama europskog statističkog ureda na najnižu razin u 14 mjeseci, od 1,2 posto.

  • +43
Donald Trump Izvor: Reuters / Autor: JONATHAN ERNST