NA LANJSKOJ RAZINI

EBRD ulaže u Hrvatsku 230 mil.eura

19.06.2013 u 09:02

Bionic
Reading

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) planira ove godine u Hrvatskoj uložiti 230 milijuna eura, nakon lanjskih 210 milijuna, pri čemu će se usmjeriti prema malim i srednje velikim poduzećima te razvoju infrastrukture, priopćeno je iz te banke.

Pristupanje Europskoj uniji dovest će u srednjoročnom razdoblju do jačanja hrvatskog gospodarstva, kojemu je već koristio dug i strog proces pripreme za pristupanje, poručuje EBRD, ističući kako će Hrvatska imati i pristup strukturnim fondovima EU-a.

Da bi se povećali potencijali za rast gospodarstva, trebalo bi potaknuti daljnje reforme javne uprave i povećati konkurentnost, stoji u osvrtu analitičara EBRD-a povodom pristupa Hrvatske EU, prenosi Hina.

Navodi se da je Vlada predložila niz važnih reformi.

Učinkovita provedba bit će izazov, osobito na području tržišta rada i smanjenja uloge javnog sektora u gospodarstvu, stoji u osvrtu EBRD-a, te se dodaje da hrvatsko poslovno okruženje ostavlja značajan prostor za poboljšanja i povećanje učinkovitosti.

Hrvatsko gospodarstvo ove godine slabi 0,3%

Prema procjenama EBRD-a, hrvatsko će gospodarstvo ove godine oslabiti 0,3 posto. Razlozi su tome utjecaj krize u eurozoni i domaći strukturni problemi, navodi EBRD, podsjećajući da potrošnja kućanstava i dalje pada, kao i investicije te izvoz roba.