razvoj malih i srednjih tvrtki

EBRD ulaže 10 milijuna eura u private equity fond

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2019 16:48
  • Objavljeno 09.07.2019 u 16:48
EBRD

EBRD

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u utorak je objavila da će uložiti 10 milijuna eura u Invera Private Equity Fund za potrebe daljnjih ulaganja u mala i srednja poduzeća u jugoistočnoj Europi, s fokusom na ulaganja u vlasnički kapital privatnih tvrtki u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori

"Ovim ulaganjem EBRD će omogućiti lakši pristup financiranju vlasničkim kapitalom sektoru malih i srednjih poduzeća jugoistočne Europe", istaknula je direktorica EBRD-a i voditeljica odjela Equity fondova Anne Fossemalle.

"Izuzetno smo zadovoljni što ćemo na ovaj način podržati osnivanje novog tima lokalnih i nezavisnih stručnjaka”, dodala je Fossemalle.

Invera Equity Partners novoosnovano je društvo za upravljanje private equity fondovima koje planira prikupiti do 100 milijuna eura kapitala kroz partnerstva s lokalnim institucionalnim investitorima.

Regija jugoistočne Europe ima snažan poduzetnički potencijal koji često koči otežani pristup financiranju, navodi se u priopćenju.

"Poticanje razvoja loklanog private equity sektora jedan je od strateških ciljeva EBRD-a. Ovim će ulaganjem EBRD neizravno omogućiti pristup financiranju vlasničkim kapitalom lokalnim hrvatskim korporativnim klijentima te pridonijeti njihovom rastu i razvoju", izjavila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Fond će se fokusirati na ulaganja u niz sektora, uključujući prehrambenu, prerađivačku i IT industriju, te uslužni sektor, uključujući zdravstvo i prijevoz i sektor turizma, uz prosječnu vrijednost pojedinačnih ulaganja u rasponu od četiri do 12 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!