VLASNICI PET POSTO

EBRD kupio udjel u Bukureštanskoj burzi

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.11.2014 10:39
  • Objavljeno 20.11.2014 u 10:39
ebrd

ebrd

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kupila je 4,99 posto udjela u Bukureštanskoj burzi (BVB), u sklopu bančine strategije da unaprijedi razvoj rumunjskog tržišta kapitala, priopćeno je iz EBRD-a

Iz EBRD-a ističu da kupnjom navedenog udjela podupiru opsežne programe rumunjske vlade usmjerene razvoju tržišta kapitala, čiji je cilj poboljšati funkcioniranje domaćeg tržišta kapitala, osnažiti likvidnost i povećati dostupnost ponude obveznica i dionica na lokalnim tržištima kapitala.

Bukureštanska burza zauzima središnje mjesto na rumunjskom tržištu kapitala i najveća je burza u jugoistočnoj Europi.

Rumunjska ima za cilj unaprijediti status Budimpeštanske burze u onaj tržišta u nastajanju, pa bi tako rumunjske dionice bile obuhvaćene MSCI indeksom tržišta u razvoju, dok su sada uključene u MSCI indeks takozvanih rubnih tržišta. EBRD će poduprijeti zakonske i regulatorne reforme kako bi pripomogao postizanju toga cilja, kaže se u tom priopćenju.

'Bukureštanska burza ima za cilj djelovati kao katalizator u financiranju rumunjskog gospodarstva. EBRD će kao dioničar pomoći u daljnjem razvoju korporativnog upravljanja na burzi i u kompanijama čije su dionice u kotaciji burze. Radit ćemo na tome da Bukureštanska burza postane preferirajuća burza za rumunjske izdavatelje i trgovce, kao i za ulagače koji su zainteresirani za rumunjske dionice i ostale financijske instrumente', kazao je EBRD-ov potredsjednik Phil Bennett tijekom posjeta rumunjskoj prijestolnici.

Dionice Bukureštanske burze u kotaciji su vlastite burze od 2010. Prema podacima iz rujna 2014. godine, u njezinoj burzovnoj kotaciji nalaze se dionice 83 kompanija, uključujući najveće kompanije u Rumunjskoj - OMV Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, BRD Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Electrica i Transgaz. Ukupna tržišna kapitalizacija doseže gotovo 30 milijardi eura.

'Naš je plan stvoriti moderno tržište kapitala koje će lučiti dobre rezultate, i to s Bukureštanskom burzom u samom središtu. Želja nam je da ono postane financijskim središtem za južnu i istočnu Europu, novim središtem za biznis i inovacije, i da se time obogati investicijsko okruženje u regiji', kazao je Ludwik Sobolewski, izvršni direktor Bukureštanske burze.


Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!