ALARMANTAN PODATAK

Dvije trećine državnog poljoprivrednog zemljišta još nije u funkciji

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 31.03.2010 15:05
  • Objavljeno 31.03.2010 u 14:59
poljoprivreda vupik

poljoprivreda vupik

Izvor: Cropix / Autor: Damir Glibušić / CROPIX

Od raspoloživih 544.820 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta dvije trećine, odnosno 356.937 hektara, nije u funkciji, istaknuo je državni tajnik ministarstva poljoprivrede Josip Kraljičković na današnjem sastanku s predstavnicima županija

Kraljičković je kazao kako je to alarmantan podatak napominjući kako se u devet godina 220 jedinica lokalne samouprave nije značajnije pokrenulo u aktivnostima vezanim za raspolaganje državnog poljoprivrednog zemljišta.

U Hrvatsko je 545 jedinica lokalne samouprave, a od njih 472 koje raspolažu poljoprivrednim zemljištem 105 ih nije napravilo program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a njih 120 koje imaju program nije raspisalo natječaje za raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

Ukoliko do 15. svibnja ove godine županije ne dostave Ministarstvu poljoprivrede izvješće o poduzetim aktivnostima u vezi raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države Ministarstvo će obaviti upravni nadzor u jedinicama lokalne samouprave koje nisu poduzele potrebne radnje za boljim raspolaganjem državnim poljoprivrednim zemljištem, rečeno je.

Kraljičković je ponovio kako je cilj zakona o poljoprivrednom zemljištu bolje gospodarenje zemljištem odnosno staviti što više zemljišta u funkciju.

Zemljište se mora održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju, a jedinice lokalne samouprave su odgovorne da se te aktivnosti provode, kazao je.

Istaknuo je i kako bi 1. srpnja trebala profunkcionirati Agencija za poljoprivredno zemljište. Za one jedinice lokalne samouprave koje do 15. kolovoza ne naprave programe raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem to će napraviti Agencija koja će im onda naplatiti tu uslugu.

Kraljičković je kazao i kako će se država za 2010. odreći svog dijela prihoda od zakupa poljoprivrednog zemljišta, a radi se o 25 posto ukupnog iznosa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta koji plaćaju poljoprivrednici.

Razgovara se i o tome da se početna cijena za dugogodišnji zakup umanjiti 30 posto za 2010., 2011., i 2012., godinu te o maksimalnoj količini državnog zemljišta koje će moći kupiti pojedinac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi