LOŠA GODINA

Đuro Đaković opet u gubitku, evo koji su glavni razlozi

31.01.2018 u 11:11

Bionic
Reading

Grupacija Đuro Đaković završila je prošlu godinu s konsolidiranim gubitkom od 27,1 milijun kuna, uz osjetan pad prihoda od prodaje. Razlozi negativnog poslovanja su gubici ostvareni u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja, izrazito visoki financijski rashodi te gubitak ostvaren u društvu Đuro Đaković Specijalna vozila

U 2017. godini Đuro Đaković grupa ostvarila 523,5 milijuna kuna prihoda od prodaje što je 6 posto manje nego 2016. godine. Na operativnoj razini ostvarena je pozitivan EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u visini od 14,4 milijuna kuna dok je konačni rezultat poslovanja je gubitak od 27,1 milijun kuna.  

EBITDA je poboljšan u odnosu na prethodnu godinu za 8,5 milijuna kuna, dok je ostvareni gubitak manji za 7,9 milijuna kuna.

Glavni razlozi negativnog poslovanja su gubici ostvareni u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja, izrazito visoki financijski rashodi te gubitak ostvaren u društvu Đuro Đaković Specijalna vozila u proizvodnji vagona tipa Uacns, navodi uprava u komentaru poslovnih rezultata.

Iz kompanije poručuju da tijekom 2018. predstoje ključni procesi koji su preostali za dovršetak procesa restrukturiranja.

Prvi cilj je rješavanje problema ročnosti obveza i likvidnosti te nakon toga rješavanje problema strukture izvora poslovanja u pasivi bilance koji bi trebali dovesti do dugoročno stabilnog poslovanja. S obzirom na visoku razinu i nepovoljnu strukturu obveza (veliki udio kratkoročnih obveza) već u prvom kvartalu 2018. godine namjera grupacije je promijeniti odnose dugoročnih i kratkoročnih obveza te time riješiti problem likvidnosti u srednjoročnom razdoblju, kaže se u priopćenju.

  • +7
Povodom 95 godine tvrtke Đuro Đaković ispred Mimare izloženi tenk i amfibija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: tportal.hr

Drugi cilj je nastavak procesa restrukturiranja u društvu Đuro Đaković Industrijska rješenja koji bi nakon provedbe mjera u 2018. godini trebao dovesti do toga da društvo ima pozitivan operativni rezultat.

'Uspješnim ostvarenjem prva dva cilja, stvorili bi se uvjeti za provedbu dokapitalizacije, kao jednog od krajnjih ciljeva procesa restrukturiranja koji bi trebao dovesti do dugoročno stabilnog i održivog poslovanja', zaključuju Đuri Đakoviću.

Podsjetimo, slavonskobrodska kompanija u većinskom državnom vlasništvu lani nije uspjela realizirati planiranu dokapitalizaciju u visini od 250 milijuna kuna, a krajem godine Vlada je grupu Đuro Đaković isključila s popisa strateški značajnih društava za državu.